Hvala Kek – gudbaj Euro 2012

Zgodilo se je pravilno – Italijani prvi, Estonci v dodatne kvalifikacije. O (ne)pomembnosti današnje tekme v Mariboru sem sicer pisal že pred več kot letom in zapis vizionarsko naslovil Srbija brez penala, Slovenija brez EP 2012 , čeprav so naši fantje takrat še imeli vse možnosti biti vsaj drugi, a sem že prej kot takrat videl, kar bi sicer lahko vsakdo, celo slepi, tako, da sem povsem mirno takrat sprejel tudi nekaj kritik, da se ne spoznam na nogomet. Še več, takrat sem drzno napovedal, da bo zadnja tekma v Mariboru celo odločilna, čeprav nisem imel v mislih naše reprezentance….

A skočimo na začetek kvalifikacij. Fortuna se je tudi dokončno odrekla našim nogometašem in to je tudi edino pravilno. Dovolj je bila radodarna že v tisti tekmi s pijanimi Rusi in po SP-ju se je začela upravičeno poslavljati. Nogometaši, ki branijo barve svoje reprezentance in celotno nacijo tako brezdušno, klavrno, arogantno, kot so v teh kvalifikacijah izvedli naši fantje, katere bi za nameček nabila celo vsaka amaterska ženska nogometna ekipa, si pač ne zaslužijo tistega kančka sreče. Ne več.

Že v tistem zapisu in še prej, takoj na začetku kvalifikacij za Euro 2012 sem pozival Keka, naj zapusti selektorski stolček. V resnici sem upal, da bo to že sam naredil, ker je bilo že takrat jasno, da bi lahko odšel trenirati kam drugam in se izognil totalni blamaži. Lahko bi ostal zapisan kot Bog št. 2, takoj za Katancem, tako pa….hja no, saj je dovolj star, da bi moral vedeti kaj dela.

Namesto odhoda pa je Kek raje dovolil razklanost v reprezentanci, predvsem po zaslugi Korena in Novakoviča s svojo skupino, katerim so krila, potem ko so pokasirali evrčke od SP-ja, zrasla preko vsem razumnih in dovoljenih okvirov, kar bi človek sicer lahko še nekako toleriral, če bi takšno obnašanje upravičili v srčni igri v kvalifikacijah, a pokazali so zgolj tisto, kar so sicer kazali skozi, le da so temu dodali podcenjevalno vzišenost in nič srčnosti.

Dejstva so neusmiljena – naši nogometaši so zdrknili  na 33. mesto lestvice Fifa, kar je najslabša uvrstitev v zadnjih dveh letih, a pravo drsenje se šele začenja, nazaj seveda. Še en nesporen dokaz, da nas je na SP popeljala Fortuna, na EP pa nihče.

In tako, kot so bile nesprejemljive poteze Keka pri izboru igralcev na igrišču, tako je bilo nesprejemljivo tudi obnašanje nekaterih naših “zvezdašev”, ki so si celo dovolili in to celo večkrat ne dajati izjav in pojasnil svojemu narodu, pod pretvezo, da jih mediji minirajo. Ljudstvo itak, kar je dokazalo s svojimi žvižgi podpore.

Potem so svoje začeli dodajati še kao stroka, v podobi Zahoviča, Pušnika, Zupana in podobnih, ki so takšen nenaklonjen odziv navijačev označili kot “odraz stanja duha in morale v naši družbi”. In pazi zdaj, o morali in duhu si dovoli celo en Zahovič pametovati in to potem, ko je brez vsake morale in duha zminiral našo Katančevo reprezentanco.

Po njegovem, torej njihovem, naj bi bili zdaj vsi navijači in ves slovenski narod krivi, da reprezentanci ni uspelo. Jasno, mi vsi čoravi in glupi. Še najbolj pa bodejo izjave Keka in reprezentantov, ko so jih še dajali, da so dajali vse od sebe, kar bi sicer lahko razumel enostavno, da je to pač vse kar zmorejo, torej nič, ampak, ko so dodajali, da oni so se borili na vsaki tekmi kot levi, no, to pa je izbilo sodu dno poniževanja celotne javnosti – od borbe namreč niso prikazali niti beeeeee.

Vsekakor moram priznati, da so bili mediji in celotna javnost do naših nogometašev teh kvalifikacijah, kljub njih  poraznim predstavam, zelo strpni, pa če to fantje hočejo priznati ali ne. V tujini, recimo Italiji, Hrvaški, Angliji, Srbiji bi jih za takšne (ne)predstave mediji skupaj z javnostjo najmanj medijsko linčali ali čisto ignorirali, Kek in polovica ekipe pa sploh ne bi dočakali konca kvalifikacij.

Pa še o tej zadnji predstavi s Srbi. Pirova zmaga, ki je zapolnila pregovorno kjer se prepirata dva, Estonija dobiček ima. Naši fantje niti približno niso bili toliko boljši, kot so bili srbski zvezdniki porazno slabi. Vršič je s svojo podajo prečki gola poskrbel, da ga bo spoznalo nogometno občinstvo tudi izven Evrope, srbski golman, da ga bo spoznalo to isto občinstvo, a zadnjič na golu reprezentance, Vidić pa, da je bilo to njegovo zadnje reprezentančno streljanje penala. Povsem brez napak pa so na igrišču bili le sodniki.

Ne glede na današnji trenutni preblisk naših fantov, ki so bolj igrali za obstoj Keka kot zase, pa je povsem jasno, sploh po teh kvalifikacijah, da Kek ne more več braniti barv naše države in zamenjava Keka, ter polovice reprezentance je edina možna poteza. Zahvaliti se Keku in polovici minulih igralcev za tisti naključen skok na minuli SP in adijo za vedno. To je profesionalen šport in ne vaška liga, kjer lahko ista ekipa goni svoje 10 let in nikamor ne pride, a jo bodo vaščani ravno tako čislali. Tej reprezentantje stanejo državo preveč, da bi jim dovolili večji del neborbeno in nespoštljivo obnašanje.

Imamo odličen mladinski pogon in odlične stratege, ki bi bili odlični selektorji in tej mladinci, katerim bi sicer že Kek moral ponujati več priložnosti, če bi hotel dolgoročnost napredka, so odlična kombinacija Birsi, Bačinoviču, Brečku, Handanoviću, Matavžu, Jokiču, Šukalu, Pečniku in Vršiču, kateri bi bistveno bolje izpeljali napadalni slog igre trenerja Miklaviča. Če se bo zaradi uigravanja takšne ekipe potrebno odreči, poleg EP 2012, še naslednjemu SP tudi prav. Pomembno je le, da bomo lahko spet gledali in navijali za srčne in borbene fante, ki ponosno dihajo za svoj narod.

Od naših profesionalnih športnikov moramo vedno zahtevati najvišjo stopnjo, predvsem pa moramo od njih zahtevati zavedanje, da je športno branjenje državnega grba največja čast, ki lahko doleti športnika. In to vse brez vsakih izgovorov.

Don Marko M

11 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Hvala Kek – gudbaj Euro 2012

  1. Keku itak izteče pogodba čez kak teden tak da lahk gre Koren,Nova in podobn bodo če so pametn raje kr sami nehal.Rabmo nove prave borce.

  2. Saj ni blo tako hudo.Fantje samo niso imeli sreče.Bi zdaj pa bil pravi čas za pomladitev ekipe in Stojanoviča za selektorja.

  3. Milaniča za selektorja pustit tiste igralce katere si napisallahko še garač Kirm dodat mladince in gremo v Brazilijo.Keku in odsluženim pa hvala in adijo.Ne rabimo več takšnih ki se samo izgovarjajo in šminkirajo namesto da bi igrali do zadnjega daha.

  4. Kek lahko ostane v primeru da zamenja Novakovića, Korena in še kakšen bi se našel. Menjava starih igralcev je nujna. Svoje so naredili – vsaka čast, je pa čas, da svoje mesto prepustijo mlajšim in obetavnejšim igralcem.
    Drugače pa – če ne napredujemo na SP s tako skupino, kot smo jo dobili..

  5. Kek sam je velik problem, zdaj ko se je ena zgresena podaja iz 35 metrov spremenila v gol in Slovenija je premagala Srbijo z 1:0 pa nekateri navijajo za Keka. Srbi so se sami premagali, podobno kot mi proti Estoniji

  6. Imam občutek, da ima Aleksander Čeferin že vse pripravljeno za “odstrel” Matjaža Keka s selektorskega položaja, sedaj je samo stvar tehnike kako vse skupaj izvesti čim bolj elegantno, brez zamer in pranja umazanega perila v javnosti. Kateri interesi so v ozadju zaenkrat še ni znano, a zdi se da Kek več ne sodi v Čeferinovo vizijo razvoja slovenskega reprezentančnega nogometa in bo preprosto moral oditi.

  7. Zanimivo je da je zmaga proti srbom zameglila razum nekaterim! V bistvu je prinesla več slabega kot dobrega, saj bo Kek verjetno ostal selektor, vse napake ki jih je storil pa bodo pozabljene!
    Dejstvo je da se nismo uvrstili niti v dodatne kvalifikacije in to je s to ekipo velik neuspeh!

  8. štojerc

    se mi zdi, da bi bil Milanič dostopen samo v paketu z Zahovičem, torej Milanič trener namesto Miklaviča, Zahovič namesto Keka….za Milaniča nimam nič proti, ampak Zahovič pa mora še odrasti….

  9. matic

    tudi v teh kvalifikacijah smo imeli takšno skupino, da bi enostavno morali vsaj do dodatnih kvalifikacij priti….če ostane Kek s svojimi zvezdaši se nam nič drugače ne piše tudi v kvalifikacijah za SP…..

  10. bešo

    tistim, ki nimajo pojma o nogometu in v resnici ne želijo dolgoročen uspeh naše reprezentance je ta zadnja kako zmaga sigurno zameglila razum….a verjamem, da nisem niti približno edini, ki ne pozabljamo in znamo seštevati celoto v enaki meri kot posamezna zrnca….
    da so naši nogometaši to zadnjo tekmo igrali samo za obstoj Keka seveda ne more prevagati v njegov obstanek, pa tudi nekaj odpisanih ne…..za neuspeh, tokrat celo polom, pač morajo odgovarjati tako Kek, kot zvezdaši….
    če so že bili frajerji, ko jih je narod poveličeval v zvezde na prešercu za malo nič pokazanega v Afriki, pa naj bodo še zdaj frajerji in prevzamejo vso krivdo za neuspeh in prepustijo mesto tistim, ki bodo željno, pošteno, borbeno in brez izgovorov, sploh pa ne ponižujočih, častno branili grb naše podalpske….
    sicer pa je Handanovič dovolj jasno povedal, da so se nekateri še kar pasli zgolj na računu minulega SP in toliko so tudi pokazali v kvalifikacijah….zdaj gredo lahko pasti kam drugam…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *