Nemčija napovedala Sloveniji totalno vojno – za vodne vire

Hudič je vzel šalo. Angeli Merkel se je totalno utrgalo. Naenkrat pa je tudi jasno, zakaj je Janez Janša urgentno zbežal iz našega parlamenta. Nemški Bundestag je namreč, na predlog Merkline Krščansko-demokratske unije (CDU), sprejel zakon, s katerim je dobesedno izbrisal temeljno pravico do vode iz seznama človekovih pravic…..

In takšen zakon je Merklova sprejela le nekaj dni pred 22. marcem – svetovnim dnevom voda.  S to potezo je Nemčija dobesedno do mrtvega povozila Splošno deklaracijo človekovih pravic, sprejeto s strani Združenih Narodov leta 1948. Nič kaj krščansko, še manj demokratično.

Naj te spomnim – lansko leto je vrh EU v Bruslju, na predlog Merklove, sprejel zakon o privatizaciji vodnih virov v EU. Sodelovanje naše Slovenije v tem zakonu je podpisal Janez Janša s svojo vlado lansko leto brez da bi sploh pomislil vprašati državljane, kaj si o tem mislimo.

Polno zaživetje tega EU zakona pa je v evropskih državah, večini njih, zaviralo ravno dejstvo, da voda na seznamu človekovih pravic ZN še vedno nosi oznako – človekova pravica !

Zato je Merklova udarila v nadaljevanju tam, kjer je Adolf Hitler končal – ukinila je človekovo pravico. Pravico do vode.

S to potezo je na stežaj odprla, celo snela, vrata zgolj zato, da bi imele poslej multinacionalke in banke prosto in neovirano pot do lastništva vodnih virov po državah EU.

In da ne pozabimo – Janez Janša je s tem, ko je podpisal ta zakon EU dobesedno podpisal državljanom naše male podalpske smrtno obsodbo. Jasno je namreč, da je poslej samo še vprašanje dni, ko bo Bruselj prevzel to Merklino potezo pod svoje okrilje, za svojo in vodo izbrisal iz seznama osnovnih človekovih pravic.

In to kljub temu, da je praktična večina človekovega telesa sestavljena iz vode – 75% vseh tkiv je voda, 83% v krvi je voda, celo v kosteh je 22% voda. To pa, da lahko človek preživi brez vode največ 3 dni itak že veš….

V praksi ta Merklin zakon enostavno pomeni – ali bomo morali vodo iz lastne grude za 300 in več % dražje plačevati tujim korporacijam, da bi jo lahko pili in z njo kuhali ali se umivali, ali pa bomo, čeprav so naši dedje in očetje lastnoročno zgradili vodna omrežja, nemočni gledali bisere svojih rek in ob tem umirali od žeje. In to dobesedno. Ker voda pač ne bo več človekova pravica.

Verjamem, da Janšin podpis te EU uredbe še zdaleč ni edina destrukcijska poteza za našo državo in državljane, glavnina šele prihaja, je pa razlog, da se državljani začnemo postavljati v obrambne vrste proti tej vojni napovedi Merklove in to na vse možne načine. Janša še pride na vrsto.

Državljani v Nemčiji so seveda na nogah in že so napovedani ljudski protesti milijonov državljanov zoper ta Merklin ukrep.

In to kljub temu, da Nemci že imajo določene izkušnje s privatizacijo vodnih virov v Nemčiji. A vsi po vrsti so negativni, torej državljanom škodljivi.

Ob koncu 90ih so sprivatizirali le določen sektor v Berlinu, za poskus pač. Ker je bilo državljanom v tistem delu prodano v megli, da bo privatizacija prinesla kakovost in cenovno konkurečnost, so le tej verjeli uvodu. A zgodilo se je ravno nasprotno.

V dobrih 11ih letih, od trenutka privatizacije, se je voda v tistem sektorju Berlina podražila za 30%. Kakovost vode in nadzor sta upadla pod osnovne nivoje, vode je zmanjkovalo, predvsem pa so podjetja, ki so prevzela upravljanje te privatizacije skrbela samo za svojem profit, nikakor in nič pa za vzdrževanje vodne infrastrukture. Kapitalizem pač.

Te neoliberalistične oz. kapitalistične privatizacije vodnih virov niso prinesle prav nobene koristi meščanom nikjer po Evropi, kjer so ta model preizkusili.

Povsod je bila ista zgodba – podjetja so privatizirala vodne vire na osnovi že obstoječih infrastruktur, za izgradnjo katerih seveda niso prispevali niti centa,  kakovost vode in povezanih storitev so začela upadati, cene pa se dvigovati.

Nazoren primer je tudi Pariz, kjer so sicer pred leti privatizirali vodne vire, a so jih ravno zaradi klasičnega zgolj izkoriščevalskega kapitalističnega obnašanja podjetij upravljalcev vodnih virov, spet vrnili pod okrilje javnega sektorja in rekli – nikoli več.

Najekstremnejši primeri na tem področju pa so se dogajali v Londonu. Tam je pod privatizacijo vodnih virov dobrih 40% vode dobesedno izginjalo v zemljo, ker pristojno izbrano zasebno podjetje za upravljanja vodnih virov enostavno ni hotelo vložiti niti centa v zamenjavo vodovodnih cevi. Tudi London je tako doživel neuspelo privatizacijo vodnih virov.

Nizozemska vlada je v svoji liberalnosti šla še dlje – že leta 2004 so sprejeli zakon, s katerim je prepovedana vsaka oblika privatizacije vodnih virov.

Italijansko ustavno sodišče pa je pred 3 leti sprejelo odločitev, po kateri bo že vsak poskus privatizacije vodnih virov – neustaven. Torej ničen.

Kako pa se bo končal ta privatizacijski proces vodnih virov v novi EU članici Hrvaški, pa se še ne ve točno. Ve pa se, da je EU Hrvaško sprejela v svoje vrste zgolj zaradi zajetnih naravnih dobrin, po vodnih zalogah je Hrvaška namreč visoko 3. v Evropi, kakor se že ve, da se je že začela odvijati totalna frka med hrvaško vlado in državljani, ko so pred kratkim slednji izvedeli, da imajo tudi oni svoje Janše v parlamentu, ki jim prodajajo vodo. Vrela balkanska kri bo, po mojem, malo drugače zapela hrvaškim politikom, kot pri nas….

Jasno je torej, da privatizacije vodnih virov, tudi teh, niso prav nobena rešitev, ampak zgolj še večje dodatno breme in strošek posamezni državi in državljanom. In ravno zato, ker v drugih EU državah niso tako neumni, kot je bil naš Janša, privatizacija vodnih virov ni uspela.

Zato pa je sedaj Merklova povlekla še zadnjo potezo na tem področju in ukinila vodo kot osnovno človekovo pravico, za nameček pa, kar je sicer počela že pred to ukinitvijo, še izvaja drugačne pritiske na predvsem južne evropske države.

Evropska komisija (EK) Olija Rehna namreč pogojuje, da morajo članice EU, ki želijo prejemati sredstva posebnih finančnih pomoči, sprivatizirati svoje vodne vire.

In pazi zdaj – Slovenija sploh ni (še) dobila od EU prav nobene finančne pomoči, a Janez Janša je že podpisal privatizacijo vodnih virov v Sloveniji. Ni logike, kaj. No, mogoče pa je. Samo vprašati se je treba ali je Janez Janša od EU prejel kakšno posojilo za katerega še ne vemo, pa je zato podpisal in zdaj zgasnil.

Dvoma pa zdaj več ni, da so EK, vrh EU v Bruslju in seveda Merklova s svojimi krščanskimi demokrati izgubili prav vsak stik z realnostjo. Po teh njih potezah je celo lažje razumeti dejanja naših parlamentarcev, čeprav jih to v ničemer ne opravičuje.

A jasno je, da Merklova s takšnimi potezami postaja vedno večji mali Hitler, ki poganja proti najmanj vsesplošni evropski vojni. In to dobesedni. Vse namreč zgleda kot neko nadaljevanje firerjevega Kampfa, razlika je le v tem, da v tej vodni vojni ni nemških vojakov na naših tleh. So pa zato, kot nekoč, domači izdajalci. Zgodovina se pač ponavlja…

Samo en “Na juriš !” ljudstva bo tokrat premalo, za zaščito lepot in vrednega v naši domovini…..Prej kot slej, bolje prej kot slej, bomo morali reči – zbogom EU !

Don Marko M

p.s.
Povezave do določenih virov, vezanih na zapis, se nahajo med spodnjimi komentarji. Vabljen/a si k podpisu peticije za ohranitev naših in evropskih vodnih virov, da ostanejo človekova neodtuljiva pravica in proti podivjanim kapitalistom, tudi Bruslja, ki nam hočejo to pravico vode odvzeti in si jo prilastiti zgolj zase. Milijoni smo že podpisali, milijoni bomo to našo pravico do vode branili na vse načine, če bo potrebno. Bodi pomemben delček v milijonih, ki nam ni vseeno za vse naše. Povezava te popelje do podpisa peticije : Right 2 water.eu

Fuck EU (blog Don Marko M)

106 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Nemčija napovedala Sloveniji totalno vojno – za vodne vire

  1. Ja pa seveda… nas bodo. Samo naj pridejo slovenci pa ja ne bomo stali križem rok. Meni slovenske čiste vode ne bo nihče jemal.. Voda je vir, ki je temeljna in osnovna človeška pravica in to mora tudi ostati. Če ne pa bomo vrtali pod svojo montažno hiško in jo imeli samo zase… 😉

  2. Kaže da je tema prezahtevna za “izobražence”.

    Predvsem si predlagane ureditve oskrbe vode niso izmislili grdi in zločinski kapitalisti, ampak države. Pa ne države kar tako, ampak vse pogoltnejša javna poraba. Da bi lahko plačevali državno birokracijo je potrebno nekje dobiti denar. Pred desetletji so ogromno denarja zbrali z davki (trošarine po novem) na alkoholne pijače in cigarete. Sedaj pa smo praktično iztrebili pivske druščine, kadilci pa gredo tudi k izumrtju.

    Torej kje pobrati denar? Pa so birokrati staknili glave in odločili.

    Zrak, sonce, in voda, bodo krasno poganjali pogoltne države. S trohico pameti se lahko ugotovi, da že zdavno plačujemo za zrak, skozi razne dajatve na Co2. Seveda tega družboslovci (h katrim se steka denar) ne vidijo, ker to povečini plačujejo “grdi kapitalisti”.

    Sicer je pa najbolje, da še sami malo razmišljete, če to sploh še zmorete po “dresuri” sodobnega izgubljenega šolstva.

    P.s:
    Janšo pa le omenjajte, kajti brez te mantre boste iskali pomoč psihiatrije.

  3. Darja

    e pa vidiš, dokler imamo v naši mali podalpski ženske tvojega kalibra, nabrušenih jezikov, ki po potrebi nabrusijo tudi kose za ščitenje vsega našega, je upanje, da bomo vse svoje sami uredili in ohranili povsem upravičeno….takšne rabimo…. 😎

  4. Ana

    hvala ti, da si dodala povezavo do podpisov peticije za našo vodo….
    sam sem jo sicer podpisal že pred mesecem, ampak na več koncih kot se povezava pojavlja, bolje je in več ozaveščenosti se širi za varovanje naših naravnih dobrin….lepo in prav si povedala tudi, da lahko vsak posameznik naredi nekaj za skupno dobro, pravzaprav se ravno pri posamezniku vse začne, da nastane množica….
    tisto o obdavčitvi zraka pa, verjela ali ne, še prihaja….v Bruslju so v teku “usklajevanja” ravno na temo obdavčitve iz naziva (u)porabe zraka….o tem bom očitno tudi jaz zelo kmalu pisal…..
    privoščim ti osvežitev kozarca polnega našega vodnega bisera in prijetno v dan….

  5. Afnogunc

    po tvojem prebranem komentarju, ti lahko samo pritrdim, da je vodna tema prezahtevna za “izobražence” vašega kova….
    no, v bistvu si v celoti potrdil moj zapis, le druge besede si uporabil….
    Janšo pa bo naša prihodnost v omenjala v zgodovini še krepko, nenazadnje se res ne sme pozabiti, kdo je najbolj zavozil to našo državo, sploh pa bomo na osnovi njegovih simptomov lažje prepoznali in že v štartu ustavili njega klonske klinične primerke ….zanimivo od tebe pa, da si vesel, da je Janša podpisal odtujevanje naših vodnih virov vsem državljanom, torej tudi tebi….čestitam ti za takšno “izobraženost”….

  6. Kako pokvarjeno Janši in Merklovi naprtit hudobijo brez primere lajat kar ni res kot pes gov je pa kosmat .Multinacionalke bodo pokupile naše vodne vire to lahko že zdaj ,če jih prodamo pa vemo da imajo naša komunalna podjetja koncesije za upravljanje z vodami in vodovodmi , ostalo kar pa še ni zajeto pa ima Janez Kopač možnost , da jih zakupi z svojo koncesijo z upravljanje z vodnimi izviri itd. Tako hudobno lažnivo napadat Merklevo z Hitlerjem ni samo žaljivo je tudi bolano gospo istovetit z Hitlerjev je sovražno dejanje ,ki je namen gospo diskreditirar z lažmi in izmišljotinami in jo primerjat z največjim zločincem vseh časov je vredno vse obsodbe !

  7. Stanislav,
    daj ti rajši, kot da razgaljaš navijaško vzhičenost do Janše in Merklove, lepo razloži in zanikaj, z argumenti seveda, da Merklova ni predlagala in uvedla zakona izničenje vode za človekovo osnovno pravico v Nemčiji, zraven pa še zanikaj utemelji, da Janša ni podpisal privatizacijo naših vodnih virov, da jih tujci lahko sprivatizirajo…..ko boš to zanikal z argumenti, pa se lahko pogovarjava naprej….strinjam pa se s tabo, da so takšna dejanja Merklove in Janše vredna vse obsodbe, kakor tudi, da bosta morala za ta dejanja zelo odgovarjati ljudstvu…

  8. Katarina

    prav si razumela….tudi Nemci niso navdušeni nad Merklino odločitvijo,kjer normalen pa je lahko navdušen nad tem, da ti hoče nekdo odvzeti temeljni vir preživetja zgolj zato, da si polni žepe z denarjem…zato bo pokalo tudi v Nemčiji, kot po celi Evropi, z nami vred…. 😎

  9. Še marsikaj je Merklova podpisala v dobro prebivalca evrope tudi to ,da je red okrog vod kot za kanalizacijo in čistilne naprave Sloveniji se to dogaja umeščanje kanalizacije straniščnih odpadnih voda na čistilne naprave to je že podpisal Janez Podobnik in tudi evropske sredstva smo dobili za ta namen ,rok je 2018 verjetno ga bo potrebno podaljšat itd.Butelj zrak ,ki ga osnažuješ z avtom , kurjavo že plačuješ pri registraciji avta itd!

  10. Stanislav,
    obdrži butlje zase in ostani na vsaj osnovnem nivoju komuniciranja, da ne boš potem rekel, da sem grd, če te bom zbrisal…..
    in ja – ne spreobračaj pogovora izven zastavljene teme, torej, ali zanikaj v argumentu moj zapis, kot sem te pozval v prejšnjem komentarju, ali pa enostavno pojdi na popoldanski počitek….

  11. “Nemški Bundestag je namreč, na predlog Merkline Krščansko-demokratske unije (CDU), sprejel zakon, s katerim je dobesedno izbrisal temeljno pravico do vode iz seznama človekovih pravic…..”

    A lahko dodaš prosim konkreten vir od kje prihaja ta informacija? Kako vemo recimo, da ni enostavno izmišljena? Novinarski viri, ki sem jih našel poročajo namreč ravno obratno in sicer da je Nemški parlament zavrnil predlog Evropske komisije za privatizacijo vode (http://www.bloomberg.com/news/2013-03-01/german-states-oppose-privatization-of-municipal-water-supplies.html).

  12. Avtor bi lahko navedel kakšen vir. Na spletu ne zasledim takšnega zakona, ki bi ga sprejela Nemčija.

  13. Markus in Marko Kovač

    verjamem, da v slovenskih medijih še nista zasledila kaj dosti govora o tem, še manj kakšne uradne povezave….že imajo razloge….
    za začetek vama dostavljam kar direktno povezavo iz Bundestaga, nemščino pa verjento obvladata dovolj….če pa bosta rabila še povezav povejta, čeprav bodo večina v angleščini, ker prihajajo iz preostalih držav EU….evo, izvolita…

    http://www.bundestag.de/bundestag/plenum/abstimmung/grafik/index.jsp?id=213&url=/na/na/fraktion.form&controller=fraktion

  14. Pred nekaj leti so v Neaplju javno službo za komunalne odpadke prepustili zasebnim podjetjem(beri: mafiji). Kakšen je bil rezultat in je še, je menda vsem znano.

  15. Don Marko M hvala za povezavo na vir. Iz njega je razvidno, da so podatki v uvodu zgornjega članka nekoliko napačni, predvidevam, da zaradi površnega prevoda oz. razumevanja originalnega dokumenta, kar se pogosto zna zgoditi, še posebno pri zapletenih prevodih pravnih dokumentov.

    Iz dokumenta (in sorodnih virov) je namreč, razvidno da je Nemška vlada (ne celotni parlament) zavrnila predlog opozicije, ki je predlagala sprejem zakonodaje po kateri bi voda postala temeljna človeška pravica in po katerem bi bila vsa privatizacija tega vira zdaj in v prihodnje prepovedana.

    Torej citat iz uvoda, da je “Nemški Bundestag … sprejel zakon, s katerim je dobesedno izbrisal temeljno pravico do vode iz seznama človekovih pravic.” ni ravno točen. Nobenega novega zakona ni bilo sprejeta in nič niso zbrisali. Zavrnil so le predlog zakona opozicije, ki je želela v zakonodajo vključiti prepoved možnosti privatizacije vode.

    Privatizacija vode se mi zdi izjemno pomembna tema in pohvaljen, da o njej pišeš vendar je pomembno, da so podatki točni. Če niso, potem se lahko prehitro spustimo na nivo rumenega tiska in dramatizacije, kjer na koncu nihče več nič ne verjame, kvaliteta člankov pa je precej manjša kot bi lahko bila.

    Viri:

    1. http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/03/04/bundestag-ueber-privatisierung-von-wasser-entscheidet-bruessel/comment-page-5/
    2. http://www.bundestag.de/bundestag/plenum/abstimmung/grafik/index.jsp?id=213
    3. http://vi.reddit.com/r/worldnews/comments/1a2vvc/bundestag_votes_that_acess_to_clean_water_isnt_a/
    4. http://forcechange.com/61726/condemn-german-legislature-for-saying-water-is-not-a-human-right/

  16. Tisti, ki mislite, da je danes voda zastonj, vložite vlogo za izgradnjo vodnjaka, ali črpanje podtalnice, pa boste videli koliko vas bo to stalo.

    Zaračunavanje zraka je tudi že nekaj časa stalna praksa. Prav zaradi tega se je doberšen del težke industrije ki vključuje jeklo že preselil na daljni vzhod, ki je v gospodarskem razcvetu. Prav danes sem slišal, da bodo obdavčili prelete letal, ker onesnažujejo.

    Kje tukaj vidite kapitaliste? Saj so vpleteni vendar na drugi strani kot jim poskušate naprtiti.

    Ne pozabite (če ste to sploh kdaj vedeli), da je Evropa postala najrazvitejša regija (sedaj nazaduje), prav zaradi razvitosti industrije in uporabne (dobesedno) znanosti in ne zaradi sociale, dobrih (?) pesnikov, odličnih filozofov (ala Marx), lepih filmov ….

    V nekaj desetletjih smo šenkali znanje, ki je rojeno v Evropi Azijcen in ostalim, ki so ga znali s pridom izkoristiti. Pri nas pa ga izganjamo, ker da bomo kao postali moderna postindustrijska družba brez industrije s kopico filozofov, režiserjev, likovnih ali gledaliških kritikov.

    Pa kaj še! Prav Nemčiji in Franciji uspeva zaradi obstoja težke in kemične, industrije, ter farmacije, da še naprej vleče preobtežen evropski voz naprej. Pa čedalje težje.

    Sanjajte še kakšnih pol leta, potem pa boste padli tja, kjer se vam niti ne sanja.

  17. Don Marko, daj še kako povezavo. Sam tudi namreč ne najdem nič konkretnega.
    Ne pri nas ne po tujih straneh.
    Tole kar si dal, mi zelo malo pove o tem.

  18. Brezveze širiš paniko Marko tu ni prostora za strah. Sam sj vem od nečesa moraš živet. Povej ljudem resnico in jim povej za illuminatski red ne da si njihova lutka k s teboj upravljajo.

  19. Menim, da je dolžnost vseh državljanov in državljank Republike Slovenije, da preprečimo privatizacijo vodnih virov. Nekaj na to temo je bilo že zahtevano na VLV in verjamem, da bomo pri tem vztrajali in uspeli.

    kar se pa tiče odločitve Bundestag-a, pa je kar nekako logična, če vemo, da ves svet, tako tudi Nemčija, pleše kot kapital žvižga. Že dolgo je jasno, da politiki, pa naj bodo naši ali tuji, delujejo v interesu kapitala in ne v interesu ljudstva, kot bi sicer morali.

    Kaj nismo ravno zato na ulicah po vsem svetu? Bomo pač še naprej. Zdaj bo lažje, ker bo topleje. 😉

  20. Marcus

    hvala tebi za še več povezav, katere bi itak tudi sam dodal v nadaljevanju….glede tvojega tolmačenja okoliščin pa sem zaključil, da sva se sicer peljala vsak po svoji poti, a cilj ostaja enak…
    podatki niso napačni, ampka točni, nenazadnje so iz uradnega vira Bundestaga, stvar je pač le interpretaciji….kot rečeno, ubrala sva različna pristopa, kar je čisto ok….
    a to končnega rezultata ne spreminja….

    V svojem komentarju si navedel ” da jerazvidno, da je Nemška vlada (ne celotni parlament) zavrnila predlog opozicije, ki je predlagala sprejem zakonodaje po kateri bi voda postala temeljna človeška pravica in po katerem bi bila vsa privatizacija tega vira zdaj in v prihodnje prepovedana.”

    torej Marcus, kaj to pomeni drugega, kot tisto, kar sem zapisal….Merklova nasprotuje temu, da bi voda (vodni viri) postala človekova pravica…in to je bit vsega….človekovo pravico do vode pa je Merklova zavrnila, kot si tudi sam ugotovil, zgolj zaradi tega, ker bi ta pravica onemogočila privatizacijo vodnih virov…..torej sem tudi to prav povedal, tako kot ti, le vsak s svojimi besedami…..

    in zdaj smo točno tam pri bistvu vsega v tem problemu….EU dejansko funkcionira prvenstveno po željah in predlogih Nemčije…in Bruselj bo še kako upošteval glasovanje Bundestaga oz., da me ne boš spet lovil za vejice, Merklinega, torej vladnega dela Bundestaga….

    v bistvu nisi v nobenem primeru negiral mojega zapisa, sem pa res iskreno vesel nad tvojo stopnjo komuniciranja, ki bazira na argumentacijah….pogrešal sem sicer zgolj še tvojo osebno noto videnja tega problema, ampak ok, bo že….

    ta vodna zadeva je v bistvu še zelo sveža in jo politiki, tako tisti EU, kot naši, poskušajo držati čim dlje od medijev, ampak jaz sem prepričan, da bo v naslednjih dneh in tednih še kako zavrelo po Evropi, tudi pri nas, zaradi te Merkline poteze, ki je v bistvu predigra tistega, kar prihaja iz Bruslja….
    dodajam pa ti še eno povezavo, ki vsebuje še več povezav, za še več širitve teme in samoprepričanja…..v svoj prav se seveda odločaš sam, tako kot mi vsi….

    http://corporateeurope.org/blog/battle-keep-water-out-internal-market-test-case-democracy-europe#recent_blogs-block-0

  21. Sunn

    zdaj imaš za začetek že dovolj povezav v komentarjih, tako Marcusovih, kot mojih….glavna povezava pa itak še vedno ostaja tista, ki kaže rezultate Merklinega glasovanja v Bundestagu….

  22. Afnogunc

    tukaj ni nihče, vključno z mano, rekel, da je voda zastonj…nenazadnje vsi mesečno prejemamo račune za vodarino, na katerih je sicer zaračunane vode za kak evro ali dva, a zato vseh možnih dodatnih dajatev iz tega naziva državi za 40€ ali več…no vsaj pri nas v Kopru je tako….

    na vse tvoje ostale navedbe pa v tej tematiki nimam kaj komentirati, ker enostavno niso predmet te debate, pa tudi zato, ker te imam na sumu, da ne razumeš ravno kaj pomeni odvzem človekove pravice do vode…..

  23. Sanja

    prav imaš….to je dolžnost vseh nas v RS, da preprečimo privatizacijo vodnih virov….in če ne bo šlo drugače, bo pač treba globinsko počistiti parlament….v vsakem primeru pa bo zdaj topleje, kot ugotavljaš in bodo ulice dosti bolj polne…. 😎

  24. “…… da ne razumeš ravno kaj pomeni odvzem človekove pravice do vode…..”

    To so blodnje, ki so lahko le posledica resnega obolenja, ali (verjetneje) zlobnega sovraštva do EU.

    Pa vsaj prispevek Mac-a odstrani in dokaži, da nisi na strani zločinskega ekstremizma.

  25. Afnogunc

    hvala ti za opozorilo, povsem nenamerno sem spregledal omenjeni komentar v poplavi komentarjev in ga, skladno s pravili obnašanja na blogu, tudi odstranil….no, sicer bi lahko zaradi istih parametrov odstranil tudi tvoje, glede na to, da si porabil 3 komentarje, a nič povedal o tematiki zapisa, a naj ti bo, že ker si kultiviranega nastopa….o vsem kar navajaš izven konteksta naslovnega zapisa pa se rade volje kdaj zdebatiram s teboj, a v nekih drugih v te namene odprtih poglavjih…tukaj pač ostajam v okvirju naslovne debate in upam, da bo to v morebitnih nadaljevanjih uspelo tudi tebi….

  26. reaper

    seveda ni prostora za strah, ko je treba braniti vse kar je našega v naši mali podalpski….in tega se zaveda vsak, ki je prebral zapis….vidim pa, da veš, da ne veš, pa naj ti bo oproščeno….o iluminatskem redu pa imaš ti očitno neprimerno več pojma, kot ga imam jaz, tako, da lahko kar sam razpredaš s seboj o njih, me sploh ne moti….

  27. Dobro se opravičujem nikoli pa si ne bom dovolil ,da bi kdor koli blati ime Angele in Janeza z izmišljotinami in zavajočimi informacijami , da nadaluje delo Hitlerja ,da kar ni uspelo Hitlerju je Merklevi in našim izdajalcem ,če sem prav razumel to je bolano celo slaboumno razmišljanje ,ki je sovražno govort o prijateljski državi ,ki dobro sodelujejo marsikomi Slovencu z delom mu reže kruh prav Nemčija itd !

  28. Stanislav,

    opravičilo sprejeto….glej, kaj, zakaj in koliko si ti dovoliš, je tvoj problem in ne moj….

    opomniti te moram le, da tudi v svojem tretjem komentarju nisi v prav nobeni točki ovrgel nikakor mojih naved o Merklovi in Janši, torej o tem, da je Merklova s svojo stranko v Bundestagu glasovala za to, da voda ni več človekova pravica, kakor tudi, da je Janša podpisal dekret EU o privatizaciji vodnih virov v naši Sloveniji….

    in ne mešaj jabolk s hruškami – sodelovanje neke peščice Slovencev z Nemci v tej zgodbi, ki jim režejo kruh, je pač stvar zgolj neke res drobne peščice Slovencev….privatizacija vodnih virov in to še s strani tujcev na naši grudi, pa je stvar že vseh državljanov Slovenije….če ti razmišljaš, da je zaradi nekaj drobtinic nemškega kruha smiselno Merklovi razdati kar vse naše vodne vire, potem, hja potem, zameril ali ne, si v delu razlaganja slaboumnega oz. bolanega razmišljanja govoril o sebi in ne meni….
    predlagam ti torej, da se preseliš v Nemčijo in tam uživaš v tem, da voda pri njih ni več človekova pravica, nas tukaj pa, ki se bomo borili za to našo dobrino, pa pač, tako kot Janša, enostavno ignoriraš….

  29. Prebivalci vse Slovenije, združimo se….za VODO…nekoliko popravljeno besedilo pesmi HEJ BRIGADE na aktualno temo…

    Hej Slovenci hitite, prepodite, zatrite,
    prisvajalce slovenskih voda,
    naj beseda zagodi, naj odmeva povsodi,
    naš protest ‘spod’ slovenskih gora,
    naj beseda zagodi, naj odmeva povsodi,
    naš protest ‘spod’ slovenskih gora.

    Kje so meje, pregrade, za slovenske blokade?
    Za blokade pregrad ni, ne mej!!!
    Po možganih oblačnih in besedah temačnih,
    bomo godli za vodo odslej,
    po možganih oblačnih in besedah temačnih,
    bomo godli v Evropi odslej!

    Iz zelene Ljubljane, do Evrope požgane,
    naj beseda prodre kot vihar,
    dokler ‘mamo blokade, kdo nam vodo ukrade,
    na slovenskem smo mi gospodar,
    dokler ‘mamo blokade, kdo nam vodo ukrade,
    na slovenskem smo mi gospodar.

    SLOVENKA vrača voDno napoved Nemčiji…. pesmi so zbrane na mismozastvar.com…lp

  30. Sonja

    lepo, da imamo zdaj tudi uradno borbeno himno, še lepše pa, ko ženske stopijo v aktiven boj za zaščito uporabnostnih lepot naše male podalpske…se že učim nove himne…. 😎

  31. Rabil bi pojasnilo, kaj pomeni, da je voda moja osnovna pravica? Mar jo lahko pijem zastojn? Imam občutek, da se je v Sloveniji podražila v 11 letih več kot 30%? Žal sem prepričan, da so družbena vodna podjetja pač poligon za odlaganje političnih kadrov in financiranje politike? Ne poznam eno samo učinkovito državno ali občinsko podjetje . Dajmo prvo vsa dejstva razčistit.
    Mogoče kampanjo proti sprožajo tisti, ki se zdaj lepo pasejo na naši vodi? …..
    REŠITEV?: Recimo brezplačna voda za vse – plačamo iz proračuna… Kaj je posledica? Spet neko občinsko ali privatno podjetje sisa proračun in napihuje stroške za svoje privatne interese. Rešitev so samo trdna pravila in učinkovita in rigorozna kontrola. Potem je vseeno kdo je lastnik.

  32. j**** *** *****…dve sv.vojne so že zgubli…pa fašisti hočjo še kr vladat…j**** jim je treba *****…..v notranjo politiko se nebi smeli umešavat….američani hočjo tujo nafto…zdej se bo pa začelo bojevanje in vojne za vodo….

  33. teo

    ne vem sicer, koliko položnic za vodo si kdaj plačal, ampak, če bi vsaj na eni dobro pregledal specifikacijo na položnicah bi ugotovil, da dejansko ne plačuješ vodo kot takšno, ampak goro takšnih in drugačnih prispevkov, od vzdrževalnine omrežja, komunalnih taks, odpadne vode, itd…..ampak nihče ti ni omejil dostop in rabo vode, razen v res izrednih razmerah, kot je recimo sušno obdobje, ampak to ni posledica človekove, temveč volje narave…
    strinjam se lahko na določen način s tvojo mislijo, da bi lahko bilo vseeno, kdo je upravljalec vodnih virov, ne pa tudi, da je vseeno, kdo je lastnik….izkušnje iz drugih evropskih držav, kjer so že poskusno uvedli privatizacijo vodnih virov, nekaj primerov sem navedel, namreč nazorno dokazujejo, da so imeli tam z zasebnimi podjetji, ki so prevzela upravljanje vodnih virov, zgolj in edino same težave in enormne stroške, katere so morali potem na koncu poravnati meščani oz. državljani, podjetjem pa so koncesije odvzeli in jih spet vrnili v upravljanje javnega sektorja….po medijih imaš teh primerov več kot dovolj, le ogledati si jih moraš….
    isto velja za pojasnilo, kaj pomeni, da je voda človekova pravica….podrobnejšo razlago najdeš na številnih mestih in prilagam ti zgolj eno od teh, ki je dokaj izčrpna po poglavjih….
    http://worldsavvy.org/monitor/index.php

  34. Ta tema je polna pravopisnih napak in vidi se, da celo pisec bloga nima kaj dosti pojma o slovenščini. Iz tega razloga mi je takoj jasno, kam pes taco moli in vsega skupaj na žalost ne morem jemati preveč resno.

    Ko pa začnem brati komentarje, pa me resnično mine volja do vsega. Internet je pač kraj, kjer lahko vsak, še tako nekompetenten človek, odpre svoj blog. Komentarje pa lahko pisarijo tudi t.i. pol-pismeni in osnovnošolsko (ali pa še to ne) izobraženi ljudje. Žalostno.

    Da ne bi kdo mojega komentarja slučajno razumel kot kakršnekoli oblike podpore ali nasprotovanja eni ali drugi strani. Rad bi povedal samo preprosto dejstvo, da nisem tako neumen, da bi si na podlagi enega slabo oblikovanega članka ustvaril neko trdno mnenje o določeni temi, o kateri -priznam, nimam kaj dosti pojma.

    Rad bi vam dal samo en nasvet, ki je bil v zgodovini povedan že tisočkrat, pa vendar se zdi, da ga ljudje vedno znova pozabljamo: Preden si ustvarite mnenje o določeni tematiki, se resnično dobro poučite iz raznoraznih KREDIBILNIH virov, ne pa samo iz “Wikipedie” in parih člankov vprašljivih blogerjev na internetu.

    Je pa res, da domnevni zagovorniki Merklove in Janše v svojih komentarjih na tej strani razodevajo še dosti večjo pol-pismenost in neizobraženost od t.i. nasprotnikov EU in njihove politike. To je vse z moje strani.

  35. Prvo kot prvo se nauči pisat odstavke, kot drugič vode je pri nas dovolj in preveč z strahom gledaš na celotno zadevo in pišeš svojo ideologijo.

  36. Clark Gamble

    obožujem tebi podobne, ki se sklicujejo na pravopis in ga očitajo, medtem pa tipkajo zelo mimo pravopisa, ker o tematiki pač nimajo kaj povedati….žal pa si res brcnil v temo – ravno Wikipedija je medij, na katerega se sploh ne sklicujem, še manj ga omenjam….nekaj povezav, na katere se sklicujem imaš drugače v komentarjih…sicer pa res, kaj si sploh hotel povedati ?….razen, da nisi tako neumen in ne verjameš niti sebi….

  37. Rok

    prvo kot prvo se nauči pisati, kot drugo pa imam blog, da predstavljam svoje razmišljanje, pa če to tebi ustreza ali ne….imaš pa možnost, da v komentarju razgališ svoje razmišljanje, ampak o tematiki, ne pa o o tem, da se učiš pisati…in ja, vode je pri nas dovolj, ampak kdo sploh govori o tem, razen tebe….

  38. Obrazložitev res ni korektna glede glasovanja v Bundestagu.
    Ker pa je politika povsod umetnost možnega, se seveda rada otrese omejitev tako kot se jih je tu uspela vlada Angele Merkel.
    Brez te omejitve pa lahko tudi Nemčija privatizira vodo tako kot sta jo že ponekod Portugalska in Grčija ter dopusti nadaljevanje privatizacije po Evropi.
    Poleg podpisa peticije, predlagam, da še glasneje zahtevamo spremembo volilnega sistema tako, da bo za poslance v Državni zbor in EU veljalo, da jih lahko odpokličemo na iniciativo volivcev.

  39. Tudi sam se strinjam, da seveda želijo na vsak način najti nov vir dobička in kontrole, me pa pri tem zapisu moti to, ker avtor ni navedel nobenih virov in povezav. Te je treba navesti, drugače vse skupaj izpade kot osebno bluzenje.

  40. Kako lahko Janša podpiše nekaj v imenu vseh slovencev? Voda v sloveniji ni Janševa
    ampak last vseh slovencev. Že vse so pokradli ,a zdaj ko nimajo kaj vzeti bodo bogateli še na račun vode. Upam, da nova vlada,ki jo podpiram ne bo dopustila,da nam nekdo dirigira oziroma ukazuje o naših vodnih virih. V zvezi z vodo naj odločajo vsi Slovenci –
    torej feferendum.

  41. Ana

    žal ni nič poenostavljeno, predvsem pa tukaj ne v mojem zapisu, ne v komenatrjih, nihče ne trdi, da je Janša kriv za prav vse….in za tisto kar je, je pač treba jasno in glasno povedati, kakor tudi za katerega koli drugega našega politika za določena poglavja…..dejstvo je pač, da je Janša s svojo vlado brez vsake ponujene javne obravnave sprejel in podpisal ta dekret EU v imenu vseh državljanov, na široko odprl lakomnikom vrata, nam vsem pa naprtil iz tega naziva neslutene težave, katere bomo morali zaradi njegovega šalabajzerstva sami urejati kakor vemo in znamo…podpisovanje peticije je le prvi in majhen korak na poti ščitenja vsega našega, pravi marši iz tega naziva šele prihajajo….in trdim, da nihče nikoli ne sme pozabiti, kdo nas je namerno porinil v te boje prihodnosti, pa naj se piše Janša, Janković, Pahor, Bratušek ali kakor že…..

  42. Lucija

    zdaj ni več vprašanje kako je lahko podpisal v imenu vseh državljanov takšno škodljivost vsem državljanom, ampak je vprašanje, koliko ruda bomo morali vložiti, da se rešimo iz primeža te poteze….sanja se mi ne kaj bo naredila Bratuškina vlada, ampak če ne bo v najkasneje naslednjih treh mesecih razveljavila praktično vse zakone, katere je sprejemala Janševa vlada, vključno s preklicem te vodne direktive EU, potem bo jasno, da se ne bo v ničemer razlikovala od Janševe vlade in bo temu primerno tudi odletela….
    moje mnenje pa je, da se o vodi, kot človekovi določeni pravici že od 1948, ko jo je zapovedala OZN, sploh ne bi smelo odločati nikakor, ker je že odločeno in določeno….voda je pač last Narave in kot takšna dana vsem v uporabo brez vsakih oviranj interesov posameznikov….in kot takšno jo moramo ohranjati in varovati pred neodgovornimi kapitalistično egotripovskimi posamezniki in interesnimi lakomniki….

  43. Glede vsebine vem premalo, da bi lahko komurkoli nasprotoval ali solil pamet. Svetovni nazor me tudi usmerja k temu, da bi zapis prej podprl, kot mu nasprotoval – strinjam se, da ustroj, ki ga žene kapitalizem pač ni v prvi vrsti namenjen skupnemu dobremu, zato se je treba za nekatere stvari boriti še preden je situacija res zaostrena… res je tudi strašljivo, kako se dandanašnji določene ureditve sprejemajo na hitro, brez javne razprave in soočenja dejstev.
    …kljub vsemu pa se mi članek po domače rečeno “gravža”. Ne moti me pravopis, če ima kdo kaj tehtnega povedati. Zelo pa me motijo senzacionalistične floskule, ki po debilnosti presegajo celo kakšen požarreport in slovenske novice. “…dobesedno podpisal smrtno obsodbo…”, “…dobesedno izbrisal temeljno pravico…”, pa primerjava s Hitlerjem… takšna retorika ti popolnoma zbija kredibilnost in odvrača tudi ljudi, ki se s tabo strinjajo. In kot sta debatirala (mislim, da) z Marcusom: ne, nista z drugimi besedami povedala iste stvari! On je zadevo interpretiral ali pač le prevedel tako kot je, ti pa si stavke obrnil in povedal nekaj drugega, senzacionalnega in dramatičnega. Kakor razumem, je Bundestag zavrnil nek predlog opozicije, ki bi prinašal boljšo zaščito pravice, o kateri je govora. S tem pa se ni stanje nič zaostrilo in ni bila podpisana nobena “smrtna obsodba”, pač pa je vse ostalo kot je bilo. Če razlike še vedno ne opaziš, si lahko izmislim kakšno (otročjo) primerjavo: recimo, da je vložen predlog, da se vse pokojnine zvišajo. Predlog je v parlamentu seveda zavrnjen. Ti pa boš nato zapisal, da je parlament pokojnine znižal? In upokojencem podpisal smrtno obsodbo?

    Tako se tu še najbolj poistovetim z Marcusom in Clarkom Gamblom. Saj se lahko strinjamo, da so tisti pri koritu barabe, ki jih predvsem zanimajo lastna korist, dobiček, kariera… in da je vsesplošna privatizacija nevarna in škodljiva. Ampak če z njo obračunavamo tako (ali bolj) amatersko, kot njeni zagovorniki, si delamo medvedjo uslugo. Imamo argumente, borimo pa se s puhlicami… škoda.

  44. eter

    bistvo bistrih bralcev, le takšnih je večina mojih, je v tem, da znajo izluščiti pomembno od manj pomembnega….kot vidim, si prebral temeljito zapis in še komentarje in izluščil 95% pomembnega in tri stavke, ki ti pač niso pomembni oz. si jih ocenil, kot senzacionalistične….interpretacija, katero omenjaš pa je pač stvar interpretacije, ki je domena posameznika, kakor je tudi tolmačenje interpretacije, kar je tudi temeljni čar komunikacije….vidim pa, da si ti vprašanje glasovanja v Bundestagu – Voda kot človekova pravica, na katerega so omenjeni gladko in jasno odgovorili NE, pač tolmačiš po svoje, čeprav je vprašanje zastavljeno tako, kot če bi ti stal na dežju brez dežnika in premočen do kože, jaz pa prišel mimo in te vprašal, če dežuje….anyway, spoštujem, da si si vzel čas tako za branje, kot za komentiranje….

  45. Hvala za odgovor.

    Glede tistih treh stavkov, ki sem jih navedel za primer, bi le rekel, da sem samo izpostavil te “v nebo vpijoče”. Ki pa jih po drugi strani lahko tudi razumem kot sredstvo pritegovanja pozornosti, ki je pri tovrstnih temah vsekakor dobrodošla. Vseeno pa se mi sam ta koncept senzacionalnosti zdi zavajajoč in v seštevku prej škodljiv, kot koristen. No, konec koncev pa je to tudi vprašanje stila, okusa, estetskih preferenc… o čemer se res nima smisla prerekati.

    Glede tistega konkretnega vprašanja o interpretaciji odločitve bundestaga: tvoje primerjave z dežjem ne razumem najbolje, v vsakem primeru ne glede na vprašanje ostaja dejstvo, da dežuje. Tako je tudi z dejstvom, da je oskrba z vodo marsikje privatizirana (konec koncev bržkone tudi slovenske občine podeljujejo neke koncesije itd.) in ta NE v bundestagu je torej – če prav razumem – NE neki določeni pobudi, da bi se stvari izboljšale. Ni pa nikakršna smrtna obsodba, ne spreminja obstoječe ureditve, najbrž tudi ne onemogoča prihodnjih prizadevanj za izboljšanje, voda tako ostaja človekova pravica ravno toliko, kot je bila pred to odločitvijo… verjetno preslabo zaščitena. Se pa strinjam, da okolje sprejemanja teh odločitev nikakor ni vzpodbudno in tudi ta konkreten primer kaže nek splošen odnos do teh zadev – odnos, v katerem prevladujejo interesi kapitala.

    Kot zanimivost tukaj spodaj lepim (vsaj posredno povezan s to temo) primerek temeljitega in argumentiranega spopada s slabo izpeljanimi senzacionalističnimi ugotovitvami, v tem primeru gospoda Alkalaja. Zdrava skepsa s pomanjkljivimi izpeljavami in površnimi zaključki hitro zvodeni. Po dobri uri debate tako ostane le še skomiganje z rameni… priporočam v posluh.
    http://www.radiostudent.si/politika/politi%C4%8Dni-rizom/zelene-la%C5%BEi-mi%C5%A1a-alkalaja

    LP

  46. pa kaj se je vsem utrgalo, vodo lahko primeš, shraniš, izmeriš, shraniš in pa na koncu verjetno tudi prodaš, kako nam pa bodo zrak prodajali in po kakšni ceni, …. to pa verjetno še pride, bo pa morda Berlusconi pogruntal ………

  47. Tomo

    zdaj že veš, da ni smisel, da bi bilo vse OK za vse članice, ampak samo za določene članice, predvsem trio največjih članic….

  48. Absolutno proti privatizaciji vodnih virov v Sloveniji…Če pa drugi v Evropi to hočejo, naj si doma to naredijo…Nas pa naj pustijo pri miru !!!

  49. Vedno več se bere o tej problematiki. Tega ne smemo dopustiti.
    Sem odločno proti. Tomo

  50. torej, nemška unija je razširila svoje lovke in se preimenovala v EU, kako prikladno za nadaljevanje nekdanje ideologije izpred 65 – 70 let …..

  51. aha, Tomo….le metodologija izvedbe je spremenjena v sodobnejšo obliko….da se posojilo in potem se zablokira in izropa depozite državljanov in ker je tisto itak premalo, se prevzame še vodne/energetske in komunikacijske vire džave….koncentracijska taborišča se dela kar v vsaki državi posebej, da jih ni treba več voziti v Nemčijo kot nekoč in se obdrži samo profit, brez stroškov….

  52. Nisem vedel da imata Nemcija in Slovenija iste vodne vire.
    Koliko jaz vem je Nemcija drzava severno od Alp, in Slovenija je drzava, jugo vzhodno od Alp, in reka Sava in Soca izvirata na Ozemju Republike Slovenije in potem teceta juzno in jugo vzhodno od tod. In voda prihaja na ozemlje Republike Slovenije z jadranskega morja, torej z Juga, in se potem zaradi alp skondenzira v dez. Torej jaz res ne vidim tukaj, kako povezavo imajo ali bi naj imeli vodni viri in Nemcija in Slovenija.
    Ali vodni viri v Nemciji in vodni viri v Sloveniji.

  53. Haper

    saj jaz tudi ne vidim, kar ti vidiš, torej ne vidim kako povezavo ima to,da vidiš, da ne vidiš, če pa jaz ne vidim, kar ti vidiš…..

  54. Tako, kot so se naši predniki uprli leta 1941, tako se bomo sedaj mi, branili bomo svojo
    zemljo in vse kar spada zraven. In kot je napisal Marko, Nemčija in Bruselj delata v korist kapitala in ne malega človeka. Samo poglejte Grčija, Ciper… kdo tukaj največ izgublja? ljudje. Tudi tam pogojujejo prodajo vodnih virov za dodelitev kreditov. Povejte mi, če se jaz danes zadolžim in napišem pogodbo za obresti, kako se morajo te spreminjati vsak dan, kot sedaj to delajo banke in bonitetne hiše. Kdo so te bonitetne hiše ??To je samo izigravanje in izsiljevanje, ki jim vlade in politični veljaki v vseh državah držijo roko, saj imajo osebno korist. Ja branili bomo ” svoje ” ozemlje in ” svoje ” pravice, če je treba tudi z življenjem, da nam naši otroci in vnuki ne bodo očitali, kaj smo storili, ali smo samo čakali križem rok. Tudi mi se moramo zahvaliti našim prednikom, ki so dali svoja življenja v prvi in drugi svetovni vojni, zato da imamo sedaj svojo domovino in katero moramo čuvati tudi mi. TO NAM JE DOLŽNOST !! 🙂

  55. Komisar Janez POTOČNIK je pred dnevi demantiral te zadeve, toda jaz ne verjamem ne njemu in ne drugim. Djal bom samo to, naj se ne igrajo s Slovenci, ne tujci, ne domači izdajalci.

  56. sonček

    res je…to je naša dolžnost, obenem spoštvanje nam podarjenega, obenem pa še ohranitev in nadaljno delitev tega nam podarjenega našim potomcem/zanamcem….

  57. pozdravljeni.
    voda je od ljudi, infrastruktura je pa nasa, zgradili smo jo uporabljamo jo in placamo jo, ceprav samo vodo zelo malo, pa tudi to ne bi bil problem ce gre denar v prave namene, res pa je da rabimo vecjo preglednost s temi financami, se pravi super supervizor. da bi pa tujcem dali vse to in se zasluzek, pol pa neham uporabljati te storitve.
    drugi problem tukaj vidim v tem, da po zadnji raziskavi z strani drzavnih sluzb, je v porocilu o testiranju zadnjega snega v mariboru izracunano da je na povrsini 10×10 kilometrov tudi vec kot 1000 ton drugih substanc in pa 240 ton aluminija, sneg je imel tudi mnogo manj vsebnosti vode. glede kemtrejlov.
    tretji problem vidim v tem da ce eu upravlja z vodo (za mene sovraznik), potem se lahko nadejamo se kaksnega fluorida v vodi lahko tudi lsd ali karkoli preizkusenega in nepreizkusenega se.
    cetrti problem so pa meteorne vode, kar pomeni priblizno tako kot bi rekel, mas vecjo streho, vec placaj. kar pomeni lahko kar takoj vstajo organiziramo, se ze placuje.
    glede na vse to, pa predlagam da si delamo zaloge vode, za zalivanje rastlin, za vse kar ne potrebuje neke kristalne cistosti, se pravi dezevnico iz zleba je treba skrbno loviti, potem so tu se vrtine ala sterna z elektromotorjem, lahko ogrevana na soncu, tudi sneg je pametno shraniti ce le imate moznost, preko njega nas klima hladi celo poletje, obratno pa nas lahko z#velik zalogovnik vode ogrevane z soncem celo poletje greje se dolgo v zimo.
    jansa je zafural nas in jugoslavijo, vse s pomocjo amerike izraela iluminatov crnih loz v kateri je tud angela, ki pa zame ni gospa in je ne spostujem.
    mimo bistva sem se razpisal, vode ne damo.
    je pa podoben problem z zrakom, najprej nam sprejajo nebo potem pa recejo placajte kazen zaradi onesnazenosti, pa nima veze od kje je oblak ali je spanski ali kitajski ali je iz rusije, vodo nosi z seboj, ampak dogajajo se velike reci v zvezi z modificiranjem vremena. ce pa voda ne bo vec nasa potem se pa tudi odpovem prikljucnini. lep pozdrav.

  58. nemčija – že Hitler je hotel eno samo veliko Nemčijo, samo njegov način ni bil pravi, današnja Nemčija pa to dela bolj prefinjeno, cilj je pa isti.

  59. Hvala za ta blog. Hvala tudi Etru za odgovore. Čudovito pojoče berljivi so ti odgovori. Tako z užitkom berem le zame največjega med nami, gospoda Antona Komata.
    In hvala tudi za vse ostale odgovore, vsak prispeva svoj kamenček v mozaiku.
    A prav tako kot uživam ob branju odgovorov Etra, cenim osnovni članek Don Marka M, kajti gledati je potrebno srce za njim. Željo, da se zbudi ljudi, da se zavedo, kaj se dogaja in da se pravočasno uprejo. Zakoni so namerno pisani tako, da pravega bistva ne vidiš na prvi pogled in ne, če jih bereš dobesedno.
    Svoje mnenje si ustvarjam iz kombinacije veliko informacij ter občutka v srcu. In tu imam občutek, da vidim en sam načrt. Neimenovani, ki hočejo še bolj obogateti, so si izmislili odličen načrt in ta se počasi izvaja. Najprej so z omilitvijo kreditnih pogojev (in ko ta ni zadoščala celo z dodatnimi denarnimi “spodbudami” bančnim uslužbencem za sklenjene posle, da so jih spodbudili, da so zamižali na obe očesi, če prava stranka niti tem omiljenim pogojem za dodelitev posojila ni uspela zadostiti) “posodili” čimveč namišljenega denarja naokrog. V času računalnikov namreč ni več potrebno imeti zlata ali gotovine, samo napišeš, da si komitentu posodil dva milijona Eurov (če si banka oz. finančna ištitucija) in jih vknjižiš na njegov račun. Govorim malo poenostavljeno, a bistvo je takšno. V naslednji fazi so si zamislili, da bi ta izmišljeni denar zamenjali za konkretne dobrine: grške otoke, tovarne, naravne vire, palače … naftne vrtine in vodna zajetja. Zato so v letu 2007 z nenadno hudo zaostritvijo kreditnih pogojev umaknili denar s trga. Če države (oziroma ljudje in podjetja v njih) ne bi bili tako strašno zadolženi, ne bi imeli moči nad njimi (nami).
    Če jaz ne bi imela posojila, bi lahko ostala doma in se preživljala s pridelavo bio hrane na svojem posestvu. Tako pa moram hoditi v službo, kjer sem ves dan zaprta v pisarni, brez sonca, da lahko odplačujem posojilo. Nakar zbolim in postanem krasen potrošnik za farmacevtska podjetja. Vse po scenariju neimenovanih.
    A tu ni le mali potrošnik. So velika podjetja, ki so svojo hitro rast financirala s krediti. Za kar so potrebovala vedno nove in večje. Zaradi umika denarja s trga pa je bilo te kar naenkrat potrebno vrniti, ker jih refinanciranje (dobiti novo posojilo za poplačilo starega) ni bilo več možno. In sedaj lahko neimenovani (v obliki ECB ali katere koli ustanove v njihovi moči, kamor spadajo tudi bonitetne agencije) lahko postavljajo pogoje. Damo vam finančno pomoč, če naredite to in to. Pridobivajo na moči in oblasti.
    Premalo se govori o spremembi (tudi naše) zakonodaje, na podlagi katere lahko zdravilna zelišča in prehranske dodatke prodajajo le v lekarnah in le podjetja, ki so izdelek preizkusila s tako drago raziskavo, da je ta zakonski predpis iz konkurence izbrisal vse zeliščarje in mala podjetja. Če bi kdo pravilno bral to zakonodajo, bi morala biti prepovedana že zaradi omejevanja konkurence.
    Farmacevtski koncerni pa prodajajo samo to, kar jim ustvarja največji dobiček in ne kar bi bilo za človeka najučinkoviteje ali najboljše. Zdravljenje raka s konopljinim oljem, belo omelo, sadežem iz tropskega otoka … nešteto je izredno učinkovitih snovi, ki nimajo nobenih škodljivih posledic za človeško telo. Toda ne, vse to je prepovedano, dovoljena pa je kemoterapija, ki prinaša milijardne dobičke. Ta je hujša od najhujšega mučenja. Vsakič te skoraj ubijejo, potem te pustijo okrevati dva tedna, da se za silo pobereš in ti spet spustijo strup v žilo ali te obsevajo ponovno do roba smrti. Tako resda ubijejo kancerogene celice, večinoma pa tudi bolnika.
    Mislite, da sem zašla. A grem naprej proti vodi. Poleg zdravil so videli odličen zaslužek tudi v predelavi hrane. Pričeli so izdelovati semena, ki so v naslednji generaciji sterilna. Tako načrtujejo, da bomo povsem odvisni od nakupa njihovih semen, katerih ceno so že, še bolj pa jo še bodo dvignili, ko na trgu ne bo več starih, še plodnih semen. Kar pa je skrito zadaj, je še huje. Ko je nek slovenski znanstvenik koruzo izpostavil visoki električni napetosti, je dobil koruzo s prvobitnim genskim zapisom (spet povedano poenostavljeno za lažje razumevanje). In ta je bila veliko večja, predvsem pa ni potrebovala zaščite s pesticidi, fungicidi in drugimi strupi, ki prinašajo neimenovanim največje dobičke! Si lahko sploh zamišljate, kako sprevrženo so razmišljali, da gensko spreminjajo koruzo, paradižnik in vse ostalo, da so rastline postale neodporne in brez kemijske zaščite ne uspevajo več. Včasih paradižnik ni nenadoma umrl ravno ko bi moral pričeti zares zoreti.
    Potem so prišle študije, da bo kmalu voda največja dobrina. Da bo čiste vode (zaradi naše industrije) po svetu tako primanjkovalo, da se bo plačevala z zlatom. Se vam zdi sploh normalno, da finančno pomoč določeni državi pogojujejo s privatizacijo vode?
    Pravico za črpanje in prodajo vode bo torej lahko kupilo privatno podjetje. Na začetku verjetno domače, da ne bo preveč transparentno. Ko bo to zašlo v težave (tako kot je naša Semenarna, to neimenovani že obvladajo), ga bo kupilo podjetje v lasti neimenovanih. Steklenica čiste vode bo draga kot žafran in neimenovani bodo bogateli dalje. S Coca Colo čedalje teže, ker so ljudje razkrili, da je eden največjih vzrokov za rejenje v fruktozi in dodatku za okus (poglejte članek g.Komata v zadnji Jani), katere dodajajo procesirani hrani, največ pa sladkim pijačam. Imenitna ideja, prodajati čisto izvirsko vodo po enaki ceni kot doslej sladke pijače! Zato pričakujem, da nam bodo v pitno vodo iz pipe pričeli dodajati kaj (ali pa so nas zato že zasipali s kemikalijami z neba?), da ta ne bo več pitna. Kmalu po privatizaciji vodnih virov lahko torej pričakujemo znanstvene študije, kako voda iz pipe ni več pitna. Že sedaj pa vanjo dodajajo snovi, ki ljudi umirjajo, da niso uporniški. In bomo kupovali drago ustekleničeno vodo.
    Proti vsemu temu se je težko boriti, ker prihaja prikrito v obliki zakonodaje EU, kateri morajo vse članice EU v določenem času prilagoditi svojo zakonodajo. Pri nas v parlamentu pa ne sedijo pravniki, ki bi dejansko razumeli, kaj določen člen v kombinaciji z nekaj drugimi členi v drugih zakonih dejansko pomeni. In to sprejmejo v naglici, ker tako zahteva EU, ki drugače naslednji teden ne bo nakazala tranše nekega posojila. Vsak predlog spremembe zakonodaje bi moral v javno obravnavo!
    Branje zakonodaje je točno to, o čemer sta debatirala Don Marko M in Eter. Nemčija je res rekla le, da noče sprejeti zakona, ki bi prepovedal privatizacijo vodnih virov. Res je, s tem le ohranil obstoječe stanje. A to dejansko pomeni, da načrtuje privatizacijo vode. Sicer jim ne bi bilo problematično sprejeti tega predloga zakona opozicije. Prihodnost bo to dokazala.
    Slovenija se bo čez nekaj let rešila oblasti EU in naprej živela kot mala Švica ali Monako. Lahko bomo poslovali z EU, bomo pa svobodni. Kar pomeni prehod na lastno valuto. Samo upamo lahko, da bo država zaščitila državljane z obveznim preračunom posojil v domačo valuto na dan prehoda in odplačevanje naprej v domači valuti. Sicer gorje vsem, ki imamo posojila v Eurih.
    Premierka Alenka Bratušek bo na čelu dva mandata. Tako, kot iz zakona moške in ženske slej ko prej uide tisti, ki je izkoriščan (ki prejema veliko manj, kot daje), tako bo tudi Slovenija ušla iz EU. Imamo svoje vodne vire, tako kot ste že ugotovili v člankih, le paziti moramo, da jih ne prodamo. Imamo dovolj gozdov in plodne zemlje, da se preživimo s pridelavo lastne, ekološko pridelane hrane. Samo Antonu Komatu moramo slediti, hvala mu za ves trud! Z doma pridelano hrano bomo dobili dovolj hranilnih snovi in tudi sonca, če si jo bomo res sami pridelovali sami, da ne bomo več zbolevali za rakom in drugimi boleznimi “sodobnega človeka”, za katerimi pričnejo obolevati tudi mačke, če jih pričnemo hraniti samo s kuhano hrano. In ne bomo potrebovali dragih kemikalij, katere imenujejo “zdravila”. Zelo dobro se zavedajo, neimenovani, da ne bomo potrebovali njihovih zdravil, če nam omogočijo pridelavo lastne, ekološko pridelane hrane. Zato poskušajo v zakonodajo vnesti tudi prepoved take pridelave. Le še multinacionalke z vsemi “kontrolnimi mehanizmi” naj bi še smele pridelovati hrano. Če ne verjamete, na Novi Zelandiji so to že morali vključiti v svojo zakonodajo, ker so sprejeli Acto. Tudi Slovenija jo je podpisala, a so jo vsaj drugi v Eu pravočasno zares prebrali in odklonili podpis. A se sedaj isti predpisi vračajo v manjših zalogajih v posameznih zakonih.
    Denar bi potem lahko zaslužili s turizmom, ko bi k nam na očiščevalne počitnice hodili bogati, zastrupljeni državljani iz EU.
    Osamosvojitev Slovenije izpod jarma EU v nekaj letih napoveduje vizonarka, ki je napovedala premierko na čelu Slovenije že pred dvema letoma. In srčno upam, da ima prav. Verjemimo vsi skupaj in uspelo nam bo!

  60. oh .. opravičujem se, ker odgovora nisem v miru prebrala preden sem ga poslala in je v njem kar nekaj napak in ni urejen za prijetno branje …

    Pozabila pa sem tudi na opozorilo glede vremena. Kot kaže nam ga spreminjajo, da bi nam otežili lastno pridelavo hrane, ker je naslednja na vrsti prehranska kriza. Haarp in pršenje kemikalij iz letal ali kakorkoli že to počno. Ko so ljudje lačni, so res pripravljeni sprejeti vsakršno zakonodajo.
    V kratkem poletju, kjer bo pomladansko setev po predolgi zimi spet oviralo deževje, takoj zatem pa bo nastopila neznosna vročina, ko rastline prenehajo rasti, temu pa bo sledilo jesensko deževje, ko je za zorenje paradižnika in paprike na primer že prepozno, kar dozori pa zaradi preveč dežja splesni, bo pridelek zdesetkalo.
    Države, ki ne bodo pridelale dovolj hrane, bodo z zakonodajo prepovedale izvoz. In vsi ostali, ki smo v zadnjih letih po ukazu EU svojo proizvodnjo zmanjšali na minimum (na primer zaprli proizvodnjo sladkorja v Ormožu), bomo krasno odvisni od njihove dobre volje. Omogočimo vam uvoz toliko in toliko ton hrane (po zelo visokih cenah seveda), če sprejmete to in to zakonodajo. Dovolite privatizacijo vodnih virov na primer.

    Zato se zbudimo in to hitro! Za začetek naredimo zelenjavne grede na svojih vrtovih, najemimo neobdelana polja in gmajne. Omogočimo brezplačni najem zemlje, orodja in izposojo semena (ki se jeseni vrne iz lastnega pridelka) ljudem, ki nimajo prihodkov. Iz občinskega proračuna, ki dobi dodatna potrebna sredstva za ta namen iz državnega proračuna. Namesto dela socialne pomoči. Samo denar naj dobi le tisti, ki ne more delati.
    Prisilimo (s predpisi in nadzorom) ravnatelje šol in vrtcev, da pričnejo hrano kupovati od kmetov iz okolice in ne več na podlagi podkupnin s pomočjo umetno prirejenih razpisov od trgovcev iz uvoza. Podkupovalec, kasnejši dobavitelj, sam priskrbi tri manj ugodne ponudbe. Razpis se izvede tako, da okoliški dobavitelji o njem niso obveščeni. Podobno, kot skorumpirana stečajna upraviteljica prodajo več milijonov vrednih proizvodnih hal objavi samo na oglasni deski sodišča in s tem zadosti zakonodaji, kasneje pa jih lahko za polovično ceno proda nekomu, ki si z njo deli dobiček. Komisijo sestavljajo trije delavci šole, ki pač podpišejo, kar zahteva ravnatelj, ker se bojijo za svojo službo. Preveč korupcije se je zaredilo v tem sektorju, razpise za dobavo hrane v šolah in vrtcih bi moralo prevzeti ministrstvo Dejana Židana. Ker temu kot kaže lahko zaupamo. Manjša komisija bi vedno morala biti z drugega konca Slovenije, kot je šola in vsako leto druga, dodeljena na podlagi žrebanja. En član iz gibanja Antona Komata, drugi iz vrst nutricionistov a la Sanja Lončar in tretji eden od staršev otrok, ki so v tej šoli ali vrtcu.
    Zakaj je prodaja hrane šolam in vrtcem tako pomembna? Predvsem zaradi zdravja otrok, ta hip pa zato, da se zagotovi prihodek domačim kmetom. Le na ta način bodo ti lahko vsako leto zasejali in zasadili čedalje več njiv z zelenjavo in sadjem in bo Slovenija nekoč pridelala dovolj hrane zase in ji ne bo potrebno sprejemati zakonodaje po zahtevah EU. To je namreč sprejemal tako prijazni, vljudni Pahor, kot vojak Janša, kjer smo zaradi njegove želje po oblasti le upali, da se bo vsaj on uprl EU. Pa je prav tako hitro podlegel in pričel podpisovati akte o dokapitalizaciji bank. Krize pa nista povzročila onadva, ali ne vidite, da je prišla od zunaj?
    Ah ja, tudi to je eden od scenarijev neimenovanih kako priti do veliko denarja brezplačno. Geniji so, to jim moram priznati. So kar nejevoljni, ker ta del že zamuja. Davkoplačevalci morajo z milijardami dokapitalizirati banke, ki da so nujno potrebne za poslovanje (NLB že leta ne kreditira več malih podjetnikov, ki so trenutno naše edino upanje za zaposlovanje nezaposlenih – kaj bo drugače, če izgine s trga, nam pa ostane pet milijard Eurov – sedem bi jih pobrala NLB s slabo banko in lastno dokapitalizacijo, preden bi jo zdravo prodali neimenovanim, minus dve milijardi, kolikor bo morala dati država za kritje depozitov do 100.000 Eurov ob stečaju NLB in NKBM) in tako bi neimenovani prišli do milijard direktno iz naših pobranih davkov. Predvsem pa država po dokapitalizaciji ne bi imela več dovolj sredstev in bi morala zaprositi za pomoč. Spet novo posojilo, katero bo potrebno vrniti poleg skozi okno vrženih pet milijard, pa še osamosvojiti se potem ne moremo. Ker moramo vračati posojila.

  61. pomagajmo.si

    hvala tudi tebi za odlično tipkanje misli…..za napake pa se nikar ne sekiraj – slovnične namreč v ničemer ne spremenijo bistva sporočila kreatorja in ta bit sporočila je itak edino merilo razumevanja….privoščim prijeten dni…..

  62. ———————————————————————————-
    Voda ?
    Nikoli in nikdar, to je cena življenja. Vzeli so nam že skoraj vse . . . toda to je zadnje kar nam je še ostalo itd. To je vojna z vsemi sredstvi.
    ————————————————————————————-

  63. Čemu se čudimo Slovenci. Dovolj jasno je obrazloženo v treh knjigah novinarja Zgage in njegovega kolega. Osamosvojitev Slovenije in Janša podprta s strani Nemške obveščevalne ter CIE (morda bi malo pobrskali po Rupljevi preteklosti), ki je imela sedež v Ljubljani že tri leta pred osamosvojitvijo je posledica tega kar sedaj pišete. Zanima me kdaj se bo Musomeli oglasil s svojimi pripombami. Ozadja nihče ne ve samo Janša. Banke, vodni viri kaj še sledi. Slovenčki smo pa samo klimavci in ne vidimo pedenj pred sabo. Gospo Mayer oziroma Janša pa naj kar veselo gradi kliniko svoji sedanji ženi Urški v predmestju Melburna – le s katerim denarjem.

  64. Članek “Nemčija napovedala Sloveniji totalno vojno – za vodne vire” je zelo slab, saj pisec članka ne poznana dejanskega stanja in po nepotrebnem razburja državljane. Verjetno je ta članek povezan s kampanjo, ki že nekaj časa poteka v slovenskih medijih zaradi strahu pred privatizacijo javne vodne infrastrukture. Glavni razlog za ta strah je povzročil predlog “Direktive EU o podeljevanju koncesijskih pogodb”. Prav v Nemčiji je nastal največji odpor proti “privatizaciji” javne vodne infrastrukture. V Nemčiji je namreč večina javne vodne infrastrukture (vodarne, vodovodi, kanalizacija, čistilne naprave) v javni lasti (občine, dežele). V Veliki Britaniji pa je to v zasebni lasti od časa Margaret Thatcher. V Nemčiji zagotavljajo kvalitetni servis (kakovost, cene), v Veliki Britaniji pa stanje bistveno slabše (slabša kakovost, dražje). To je po mojem mnenju logično, saj bo privatni lastnik nudil kakovost v minimalnih, še dopustnih mejah, cene pa bo povečal vsaj za 10%, ker želi imeti toliko profita. Predlog Direktive omogoča, da si posamezna država članica sama določi kaj bo prepustila trgu in kaj ne. Na primer o tem govori 3. alineja iz uvodnega dela: »Ta direktiva ne sme nikakor vplivati na svobodo držav članic ali javnih organov, da se odločijo za neposredno izvajanje gradenj ali zagotavljanje storitev javnosti ali za oddajo teh naročil v zunanje izvajanje tretjim osebam. Države članice ali javni organi morajo še naprej imeti možnost, da svobodno opredelijo značilnosti storitve, ki jih je treba zagotoviti, vključno z vsemi pogoji glede kakovosti ali cene, da se dosežejo cilji javne politike«. Poglejmo kakšno je stanje v Sloveniji! V Sloveniji je že deset let prepuščeno občinam, da same odločijo komu bodo prepustile v upravljanje vodovodne sisteme ter kanalizacije in čistilne naprave. Občina Laško se je na primer odločila in dala koncesijo za vodooskrbo prebivalstva Pivovarni Laško in ne kakšni tuji multinacionalki. Čistilno napravo pa upravljajo tujci. Takšnih primerov je v Sloveniji še nekaj. Torej, v Sloveniji je že možna “privatizacija” javne vodne infrastrukture. “Zeleni” in razni drugi okoljevarstveniki so o tem do sedaj molčali, ker ne spremljajo stanja. Ko so videli, da se o tem razburjajo v sosednjih državah, so se tudi sami oglasili. Žalostno je, da imamo takšne “zelene”. Oglasiti bi se morali takrat, ko je slovenska zakonodaja omogočila “privatizacijo” javne vodne infrastrukture. To pa bilo že pred leti. Ne vem od kod piscu tega članka strah pred tem, da bo Nemčija prevzela slovensko javno vodno infrastrukturo. Urejanje vodotokov je Sloveniji že približno 15 let prepuščeno privatnim družbam (javna podjetja so se privatizirala), pa se zaradi tega ni nihče razburjal. Urejanje vodotokov je dala v upravljanja privatnim družbam država, saj to ni v pristojnosti občin. V resnici se je sedaj stanje po privatizaciji slabše kot je bilo pred tem. Očitno privatizacija sama po sebi še ne omogoča boljšega upravljanja. Mnenja sem, da obstoječe stanje, ko lahko občine same odločajo o tem komu bodo prepustile v upravljanje javno vodno infrastrukturo, ni dobro. Javna vodna infrastruktura je z vidika sanitarnega inženirstva strateškega pomena za državo. Gre namreč za monopolno dejavnost, ki mora biti zagotovljena na ustreznem nivoju. Ko odreš pipo, imaš le enega dobavitelja. Podobno je tudi pri izpustu odpadnih vod v javno kanalizacijo. Zato je to tako vitalnega pomena, da mora ostati v javni lasti. Mnenja sem, da tako pomemben segment ne bi smel biti prepuščen odločanju županom. Prav je da imajo pri tem nekaj besede župani, končna odločitev pa naj bo v rokah države. Pri vodah se namreč ni možno omejiti le na ozemlje ene občine, pa naj gre za vodovod, kanalizacijo, urejanje vodotokov, kopalne vode, terme, itd. Prav pa bi bilo, da bi se tudi na tem področju pojavila konkurenca med javnimi podjetji. Zakaj ne bi smeli upravljati vodooskrbnega sistem v Laškem VO-KA Celje, VO-KA Ljubljana, itd. Večina malih občin ne more imeti ustreznih javnih komunalnih podjetij, ki lahko zagotavljajo kvalitetni servis. Zato je prav, da se izvedejo razpisi za podeljevanje koncesij v katerih bodo lahko sodelovala vsa javna komunalna podjetje v Sloveniji. Privatnih družbam, ne glede na to kdo je njihov lastnik, pa pri upravljanju javne vodne infrastrukture ne bi pustil sodelovati. To je po mojem mnenju preveč strateškega pomena za državo z vidika sanitarnega inženirstva . Javno komunalno podjetje ne more v stečaj, ker so zanj odgovorni lastniki (občine, država). Privatno podjetje pa lahko gre v stečaj. Prav zanima me, kaj se bo zgodilo z vodooskrbo v občini Laško, če bo šla Pivovarna Laško v stečaj, ali pa jo bo kupil kakšen mutimilionar z naftnimi dolarji. Ne vem kakšna bi sanitarna varnost Slovenije, če bi slovenske vodovodne sisteme upravljali tisti, ki po drugi strani podpirajo islamske diktature, ali morda celo teroriste. Prav naftni mogotci imajo trenutno največ denarja in razmišljajo kam bi ga vložili. Kakšnega župana verjetno ne bi bilo težko podkupiti. Nemcev pa se nam ni potrebno bati, saj se oni najbolj borijo proti “privatizaciji” javne voden infrastrukture. Nemci so tokrat naši zavezniki in ne sovražniki.

  65. ekolog

    zameril ali ne, ampak bolj zmedenega pisanja, kot je ta tvoj komentar, v življenju še nisem prebiral….kot, da si kopipejstal stavke komentarjev 30 različnih avtorjev in jih nalagal na kup…..no, važno, da imaš Merklovo za prijateljico, čeprav vseeno ne bi oddal koncesije vode niti nemcem….aja, ker že trdiš nekaj, daj mi no povej, katero je že tisto povsem zasebno podjetje v Sloveniji, ki ima koncesijo dovajanja pitne vode v gospodinjstva ?

  66. Ljudje božji, dajte se že enkrat zbudit. Včasih so kolonializirali s pušketami in helebardami danes z gospodarskega, bančnega in ne vem kakšnega vidika še vse z besedami, bi bilo potrebno,če hočete v….., ali če hočete dobiti denarna sredstva , sveta trojica bo prišla in vam pokazala……. in vas usmerjala kako narediti…….,itd.
    in če bo kdajkoli kakšna vojna bo vojna za vodne vire

  67. Dajmo lepo istočasno protestno zasesti vsa zajetja pitne vode po Sloveniji. Priklenimo se z verigami, kot to počnejo pripadniki Greepeace-ja. Pa naj se potem pred kamerami policaji mučijo, kako nam bodo verige s kleščami trgali. Treba je začeti z akcijami. Kje so vsa zelena gibanja, razen redkih posameznikov jih ni slišati. Pa še nekaj: eno je upravljanje z vodnimi viri preko naših javnih podjetij, drugo pa je če s temi viri upravljajo tuje multinacionalke. Takrat smo ga pa nasankali.

  68. Meni je ta “članek” videti kot ostala histerična natepavanja babevange – kar nekaj.
    Brez povezave na dejanski dokument, ki ukinja človekove pravice in pa kakršen koli dokument, ki ga je s tem v zvezi podpisala Slovenija, je tale prispevek popolnoma rumen (ali pa celo roza).
    Zapravljenih 10 minut mojega življenja!
    VSEM ZADEVNIM: NE MI VEČ POŠILJATI NIKAKRŠNIH MEJLOV BREZ PREVERJENIH REFERENC!!!
    * Edina neskončna stvar poleg človeške domišljije je – človeška neumnost! *

  69. Mirko

    če ne vidiš nobene povezave na tej strani, potem pač res zapravljaš čas in si samo pripisuješ svoj zadnji stavek v komentarju…..svetujem ti pa, da raje obiskuješ rumene in roza strani, ker so ti tiste očitno bolj pisane na kožo, tukaj namreč bralci, razen redkih tebi podobnih izjem, znajo brati in misliti s svojo glavo….

  70. samo po sebi umevno, da vode ne smemo prodati, ker je vir nas samih-to delajo samo neuki bedaki.

  71. moj ati je bil partizan, pa si učasih mislim, da je dobro, da je že umrl, vsaj ne vidi za kaj se je boril

  72. VENDARLE JE VSE JASNO
    Predvsem je jasno to, da so se tuji naročniki odločili preko naše politike narediti konec slovenskemu narodu. Menijo namreč, da je boljše da to naredi naša politika nedabi si oni z drelom mazali roke.

    Naša poitika vsa naročila svojh naročnikov izvaja sodbesedno in se ne ozira več ni sama nase niti na svoje ljudsvo, ki ji je dalo mandat za vodenje in upravljanje z državo. Tako politika vidi zase edino rešitev prav v uboganju svojih tujih naročnikov in si v tej smeri brezpogojno, ne da bi vprašala narod celo menja najvišji zakonodajni alt to je Ustavo Republike Slovnije.

    Vse kaže na to, da s v Sloveniji z njeno politiko ni mogoče več mirno pogovarjati in na miren, demokratičen in strpen način spejemati odločitve širokega družbenga pomena.

    Za to se lahko samo vprašamo ali nismo tik pred tem, da se bomo s politiko lahko pogovarjali s sredsvi sile in prisile, ki so kot vse kaže po njeni krivdi ostali le edina sreedava ki jih lahko uporabi narod.

  73. hoj
    Pozabil ste na NATO, vojsko, ki ščiti 1% bogatašev. Torej dvignil boš krepelo v bran in te bodo zradirali!
    Hja, večina naroda bo pametno ali noro tiho in bodo čakali, kaj se bo izcimilo iz tega?
    Več kot kakih 4% se ne bo uprlo. Tako število pa z lahkoto spremnijo v paro.
    Ja res bodo hude pizdarije. Dobro pri vsem tem je, da se narod nič ne zaveda.
    čaobao

  74. Čeprav je članek izpred 3 let,je še dandanes kako živ. To je spet ena prokleta prohibicija in seveda spet že katera pač glupost iz ameriške human-no-rights pandorine skrinjice.. Prokletstva se ni zgleda možno rešiti drugače kot z razpadom gnile birokracije, ki jo pod taktirko stricev iz ozdaja nad celim svetom zganja EU

  75. …Brez povezave na dejanski dokument, ki ukinja človekove pravice in pa kakršen koli dokument, ki ga je s tem v zvezi podpisala Slovenija, je tale prispevek popolnoma rumen (ali pa celo roza)…
    ……………………………………………………………………………………………………………………………
    hoj
    Sporazum iz Nice predstavlja začetek ukinjanja nacionalnih držav in začetek ukinjanja naših osebnih človekovih pravic.
    Bivši predsednik Luksemburga Jean Claude Juncker je bil zelo goreč tvorec Sporazuma iz Maastrichta, ki ukinja suverenost držav.
    čaobao

  76. Viktor Pungertnik says:
    9. marec 2016 at 10:18

    Naše vode pripadajo nam ne pa tujcem
    _________________________________
    hoj
    Narobe! “Interesi Evropske unije” ne poznajo tega pojma, da nekaj pripada nam ali v javno dobro.
    čaobao

  77. hoj
    Nekdo je pozival, da se naj aretira teh nekaj starčkov, ki delajo pizdarije.
    Toda na vsem planetu ni niti enega, ki bil to sposoben speljati.
    Torej se bodo še naprej preseraval, dokler stvari ne bodo ušle v nepovratek.
    čaobao

  78. Poleg severno Korejskega predsednika Kim Jong Un-a, še zadnje dva komunistična DIKTATORJA na svetu, Milan Kučan in Janez Janša ter njune tolpe!

    Resnično neverjetno, to se dogaja v središču Evrope, v Sloveniji!

    Oba KOMUNISTIČNA DIKTATORJA imata povsem različne strateške cilje, njuna skupna točka je le ropanje ter popolno uničenje avtohtonega prebivalstva, srednjega sloja, uničenje Slovenije in njenega gospodarstva.

    Komunistični DIKTATOR Milan Kučan je za Miloševičem naslednik in glavni VELIKO SRBSKI voditelj, skupaj z Dizdarevičem in Mesičem ponovno združujejo bivšo Jugoslavijo v VELIKO SRBIJO, kjer se bo Milan Kučan oklical za VELIKO SRBSKEGA KRALJA. Je Putinova in Ruska sramota.

    Komunistični DIKTATOR Janez Janša, NOSILEC TITOVE ŠTAFETE je pristal v Evro-Ciaških rokah, je le njihov hlapec, kateri prav tako ne deluje za interese SLOVENIJE in avtohtonega prebivalstva. Njegovo Evro-Ciaško poslanstvo je le popolna uvedba imperialističnih interesov, brez sleherne demokracije, uničevanje zasebnega in družbenega gospodarstva. Ta KOMUNISTIČNI DIKTATOR Janez Janša ima nalogo pripraviti celotno Slovenijo za izvedbo Ameriškega napada na Ruse, poleg drugih vzhodno evropskih držav.

    Boris Valenčič, slovenski KRALJ

  79. Marijan,
    zapis je bil ustvarjen leta 2013, ko to še ni bilo zapisano v Ustavo….četudi je zapisano v Ustavo pa to še ne pomeni, da država ne bi podeljevala tujcem koncesij za vodne vire, ker jih podeljuje (radenska, razne terme, itd.)….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *