Begunci na Debelem rtiču sprejeti človeško

Pa si, za razliko od, milo rečeno, skrajno iztirjenih in sramotno nečloveških dogodkih v Šenčurju in dan kasneje še 20ih pred lastno senco prestrašenih, od skupno 66ih, staršev otrok, ki obiskujejo Dijaški in študentski dom v Kranju, ob katerih postane človeka sram, da je Slovenec, poglejmo še drugačen pristop do reševanja begunske krize v naši mali podalpski…..

Svoja stališča o begunski problematiki, ki ostajajo nespremenjena, sem sicer do sedaj predstavil v teh resnih zapisih :
Evropa ogrnjena z železno zaveso – umrle sanje mavričnih ljudi (foto)
Po svetu je razseljenih preko 150.000 slovenskih migrantov
Zasebna podjetja EU se polnijo z milijardami na račun migrantov ! Odločen NE kvotam za migrante !
Si vedel/a, da Slovenija v svoji 97 letni zgodovini ni bila nikoli ograjena ?! Do 2015….
Slovenija že sprejela 600.000 beguncev
Največ terorističnih napadov v EU izvedejo katoliški skrajneži, najmanj islamistični
Hejterji beguncev končno dosegli, da bodo begunci ostali v Sloveniji
Domobranski shod proti centru za migrante v Šenčurju še brez kaznovanih

in v teh še bolj resnih satirah :

Hrvaška bo nastanila begunce v nepremičnine Slovencev ob morju in na otokih
Državljanska nepokorščina ! V Istri začeli rezati Cerarjeve ograje !
Cerar z bodečo žico podaril Hrvaški 380 km slovenske zemlje, Kolinda zahvalna

Pa si poglejmo zdaj še primer dobre prakse človeškega obnašanja do beguncev, kateri so to, roko na srce, postali proti svoji volji in ravno zaradi vojaških akcij članic EU, ZDA in NATO, ki so, kakopak tudi s sodelovanjem Slovenije, dobesedno zbombardirali njih domove, spotoma še njih otroke, praktično vse pa tako povsem načrtno spremenili v begunce. In ko nekdo naredi takšno grozoto, jo mora seveda popraviti, 2x bolj, kot je uničil….Pravi kristjani seveda to zelo dobro vedo, sploh oni.

Begunci dobrodošli na Debelem rtiču

Tudi Primorska ima nepozabne izkušnje z begunci v samostojni državi, še iz časov balkanske vojne, ko so se tisoči in tisoči beguncev nastanjali praktično po celi Primorski, katerim se je pomagalo v vseh humanih oblikah in z danimi možnostmi in skozi leta so nekateri od teh beguncev ostali, večina tisočev pa je zapustila našo državo in se vrnila bodisi v porušene domove ali pa šla naprej v nemčijo, Švico, Švedsko….

In v naši Istri ni bilo nič drugače. Tisoči beguncev so bili sprejeti brez ugovorov javnosti, pomagali praktično vsi, ker je ljudem v tovrstni stiski pač treba pomagati, pa tudi, ker res nikoli ne veš, če se boš kdaj znašel v njih vlogi.

20 let kasneje se zgodba ponavlja, čeprav je danes beguncev še vedno skoraj pol manj, kot takrat, a obenem na srečo, kot opažam, Primorci večinsko še vedno tako razumni, trezni in tolerantni do beguncev, kot takrat naši dedje, starši in posledično tudi sami ne moremo zrasti v kaj drugega…..

Trenutno edini center za tujce na Primorskem, kateri je tudi dejansko v rabi za nastanitev tokratnih beguncev, se, kot pred 20imi leti, nahaja v Postojni. Je pa že zdaj znano, da ko bodo begunsko zapolnjene zmogljivosti za prosilce azila v Logatcu in Ljubljani, sledi nastanitev le teh v našo Istro – na Debeli rtič.

In znana je že tudi lokacija – gre za stavbo MNZ, torej naše policije, s kapaciteto 100 – 120 ljudi, v kateri sicer počitnikujejo policaji s svojimi družinami po sindikalno smešnih cenah.

Glede na dejstvo, da sem od rojstva živel v tistem obmejnem delu, mi je še kako poznano, da je ta počitniška stavba MNZ Debeli rtič bila svojčas v SFRJ vojaška karavla, po 1991 jo je prevzela MNZ in jo preuredila za počitnikovanje svojih uslužbencev, predvsem policistov, ki so tam počitnikovali po zelo popularnih sindikalnih cenah, v primerjavi z ostalo turistično ponudbo praktično zastonj.

In če kdo, potem bi kakopak lahko edini nasprotovali nastanitvi beguncev na Debelem rtiču policaji oz. njih povezani družinski člani iz drugih koncev Slovenije v kakšni politični stranki, ker pač ne bodo mogli več v tem delu zastonj počitnikovati skozi poletje. Ampak, ve se kdo je tukaj doma…..

Župan Ankarana – “Če ne moremo pomagati, vsaj ne oviramo !”

Gregor Strčnik (blog Don Marko M)Tako je odgovoril Gregor Strmčnik, župan nove občine Ankaran, ki se je morala za svoj prav in svojo občino boriti celo z Ustavnim sodiščem in so občani zato še posebej občutljivi na spoštovanje človekovih pravic in svoboščin, na novinarsko vprašanje, kako so občina in občani pripravljeni na prihod beguncev, družin z otroki, v stavbe MNZ in MORS na Debelem rtiču.

Potrdil je, da so občani pripravljeni na sprejem beguncev, zbrala se je že tudi ekipa prostovoljcev, ki zbira humanitarno pomoč zanje.

Če pri tej človeški tragediji ne moremo pomagati, vsaj ne bomo nasprotovali temu, da bi ljudem v stiski nudili začasno zatočišče. Ne vemo, koliko časa bo še to trajalo, a dejstvo je, da je bilo v Sloveniji po razpadu Jugoslavije v našem koncu 10.000 beguncev. Preživeli smo in minilo je, tako bo tudi tokrat”, je poudaril Strmčnik.

Poleg Ljubljane in Postojne, zdrav glas razuma torej tudi iz Ankarana. Kaj naj rečem, razen, da so občani s takšnimi človeškimi župani lahko le zadovoljni, da jih imajo, nenazadnje so po županu povsod narejeni tudi njegovi volilci in tudi iz tega pogleda je Ankaran očitno zdrava občina.

Don Marko M

Debeli rtič (blog Don Marko M)

12 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Begunci na Debelem rtiču sprejeti človeško

  1. Bravo! Mene je sram, da samo živim nekaj 10 km od Šenčurja! Moj otrok ima očeta tujca, sošolka tudi, pa je šel oče tretjega sošolca (s sinom sta dobra prijatelja) s traktorjem v Šenčur 🙁

  2. eh Helena, ni panike….pravim, da je kar prav, da se je to zgodilo, da razčistimo na brzino kdo je kdo in komu je v resnici do te države in sodržavljanov…..

  3. Bolj primerno bi bilo vprašanje kam bomo nastanili vedno več “bolnih” odraslih Slovence? Otroci imajo večinoma zelo zdrav pogled na sošolce, ki prihajajo iz drugih okolij….vsaj tako je na obali!

  4. Stavba na sliki ni last MNZ, ampak je objekt MORS. Stavba MNZ in kemp enote okoli nje so bile prejšnja leta namenjena letovanju otrok v okviru šolskih vsebin, v poletju pa otrokom iz socialno ogroženih družin. Torej, lepa gesta slovenske vlade – slečimo gate s slovenskih riti in jih dajmo drugim. Ja, ok, morda, če bi to bilo z bogataških riti, ampak slačijo pa otroke obubožane slovenske raje, ki jim je letovanje na Debelem rtiču pomenilo morda edino obliko odklopa od gnilega vsakdana. In ne mešat Mladinskega klimatskega zdravilišča s temi nastanitvami. Tisto menda ostane, o pomenu tega, kar so odvzeli, pa nikjer!!!! In kdo zdaj širi nestrpnost? Mali ljudje ali vlada?! Smo res dolžni pomagat pa res za vsako ceno? Hranim vse članke tistih, ki širijo nestrpnost do ljudi, ki jih je strah prihodnosti v zafurani državi in v zafurani Evropi. Ko bo čas, bom pa jaz naredila Zlovenijo. Z obrazi in z vašimi lastnimi prispevki zoper slovenski narod! Izdajalci!

  5. Hvala Marko za ta zapis in še posebno za fotografijo.
    Kot lahko vidiš iz komentarja Jani.B. je propaganda ki širi sovraštvo že plasirala novo laž o tem kje naj bi bil ta center za begunce. Kljub fotografiji ne bodo nehali.

  6. maniia,

    hvala za opombo o sliki, nehote sem se zatipkal, da gre za stavbo MORS, kar pa končnega namena uporabe za potrebe beguncev ne spremeni, ker bodo nastanjeni tako v MNZ kot MORS prostore….

    no, zdaj pa pričakujem od tebe, da točno navedeš kdaj so bili objekti MNZ in MORS na Debelem rtiču namenjeni in uporabljeni letovanju otrok v okviru šolskih vsebin, v poletju pa otrokom iz socialno ogroženih družin…..izvoli in naštej, da ne boš kr neki tvezila…..
    upam pa, da ti je jasno in ločiš, da Mladinsko zdravilišče in letovišče RKS Debeli rtič ni isto, kot letovišče MNZ in MORS…..

    in ja, dolžni smo pomagati ljudem brez strehe nad glavo, ki imajo po mojem prednost pred tistimi, ki streho nad glavo imajo…..in izdajalci zate so kdo ?…..mogoče tisti, ki so zahtevali, da je treba vsakega begunca ob vstopu v našo državo popisati in da je treba uvesti kvote za begunce, ter postaviti žiletke na meje ?…..
    tej so tudi zame izdajalci in generalni, v bistvu edini krivci, da moramo zdaj na osnovi kvot begunce sprejemati…..

    in čeprav sem ravno tem navedenim potezam izdajalcev nasprotoval in še vedno, pa mi je jasno, da moramo odgovorni državljani zdaj te kvote, katere so zahtevali neodgovorni, izpolniti in se človeško obnašati do reševanja nastalega problema…..ker se tisti izdajalci, ki so zahtevali in izvajali zgoraj omenjeno očitno nimajo namena tako družbeno odgovorno obnašati, čeprav so sami to zahtevali……

    ja, le glej, da ne boš nikoli pozabila, kdo je zahteval popisovanja beguncev, kvote, žiletkaste ograje vse naokoli, ker tej so edini izdajalci v tej situaciji……
    ostali samo poskušamo, kot odgovorni državljani in človeško rešiti škodo, katero so le tej povzročili vsem sodržavljanom, kakor tudi nič krivim beguncem…..

  7. Iz orve roke vam povem, ker smo osebe, ki živimo v tem kampu, da do danes ni prišlo nobenega begunca. In te informacije so lažne !

  8. @ maniia……
    Upam da vodiš tudi tiste članke o prvi slovenski sramoti iz leta 1992. Takrat smo
    lahko spoznali kakšno domoljubje imajo v mislih tisti , ki imajo danes nove sovražnike.

  9. ester,

    si ti sploh prebrala zapis ?….samo vprašam…..in kaj sploh bi rada povedala s tem, da živiš tam – mogoče da te motijo begunci ?……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *