Teran-ovci kao branijo ponosa slovenstva – vinarji so le hlapci EU in izvajalci sive ekonomije

To, da Teran-ovci bijejo neko bitko proti hlapčevstvu in kao ščitijo ponos slovenstva pred EU je, milo rečeno, smešno……ravno tej vinarji, tudi oni, so namreč popolni hlapci EU, ki so se brez vsakega ponosa prodali za EU subvencije…..za milijone EU subvencij……

Dejansko nisem imel več namena komentirati zgodbe naših vinarjev, ki kao ščitijo teran, čeprav jim ga prav nihče ne odvzema niti kapljice, z zapisom Nova sramota Slovenije – Židanovi hlap(c)i Terana okupirali Bruselj, sem že hotel odmisliti to norost in sprenevedanje naših vinarjev…..

A vinarji, z Židanom vred, ne odnehajo s prodajanjem megle, in očitno delajo na tem, da bi “boj za teran” postal enako svet, a tudi sramoten, kot arbitraža.

Izprijenost in hinavščina, pa tudi lakomnost, slovenskih vinarjev je s teranom presegla že vse meje osnovne profesionalnosti in kulturnosti na spoštljivi gradnji medsosedskih odnosov in sramoti že celo našo malo podalpsko najmanj po Evropi…..

Kako se pravilno in trezno urejajo medsosedski odnosi v skupno dobro so pokazali že naši pršutarji…..namreč, nobenih težav nismo imeli, ko so se naši pršutarji povsem razumno uskladili s Hrvaško za skupno rabo naziva “istarski pršut/istrski pršut”…… nihče ni rekel, da smo s tem kaj izgubili ali bili zaradi tega hlapci…..a naši vinarji so očitno zelo lakomni, predvsem pa spretni v prodajanju megle…..

izprijenost naših vinarjev pa je še toliko večja, saj jim je ta ista EU komisija pred leti odobrila izjemo v primeru francoskega burgundca, katerega naši vinarji lahko uporabljajo pod imenom weisser burgunder, kakor tudi v primeru nemške frankinje, katero naši vinarji uporabljajo kot modra frankinja oziroma frankinja……

in zdaj, ko bi pa morali naši vinarji kaj zgolj imena deliti, celo samo s sosedi, pa se jim je zameglil um in nabijajo s, povsem neupravičenim, netenjem sovraštva do sosedov……in tako naj bi se branil slovenski ponos….sramota res….

še enkrat…..cel svet jasno ve – Hrvati so zaščitili trto teran, ki rodi grozdje teran in povsem logično je, da bodo iz tega pridobivali teran Hrvatska Istra……in to ni nobena laž, ne manipulacija, to so dejstva, ki jih le naši vinarji nočejo sprejeti……

in če kdo misli in celo verjame, da tej naši vinarji zahtevajo poštenje, potem bom jasno povedal – poštenje lahko zahteva samo pošten…..tej vinarji pa se borijo le za svoje riti in v nobenem primeru za narodov blagor…..

če bi bili slovenski vinarji, vključno s temi pridelovalci terana, res pošteni, potem bi tej državi plačevali trošarine od svojega pridelanega vina…..pa ne plačujejo niti centa….nula…zero….niente…..in to že 25 let……edini v državi…. pošteni ?…..

koliko milijonov nepovratnih EU subvencij so v teh letih pobrali tej “teranovski uporniki”, ki so šli v Bruselj ?…..koliko trt, tudi terana, so zasadili in koliko marketinških promocij izvedli na račun EU subvencij ?…..kar naj te hude milijonske cifre lepo povejo javno, pa bo takoj jasno, zakaj jih Istrski teran tako močno žuli……

ravno tej vinarji vsako leto ustvarjajo s prodajami svojih vin dobičke, visoke dobičke….eni zelo redkih v državi…..od katerih ne država, še manj ostali državljani, nimamo dobesedno nič…..za nameček vinarji celo zelo uspešno furajo še sivo ekonomijo vzporedno…..

v Sloveniji vinarji na leto pridelajo okoli 100.000.000 (100 milijonov) litrov vina, registrirano pa se ga proda samo 32 milijonov litrov……70 milijonov neregistriranega ga torej izgine v prodajo na črnem trgu…..in vinski lobij tega sploh ne zanika…..država pa je oškodovana za milijone nepobranega DDV……pošteni, pa ja…..

in da, tudi tej vinarji, ki so šli mlatiti oslovsko senco v Bruselj, ne plačujejo državi trošarin za svoja pridelana in prodana vina……enostavno zato, ker naši politiki še vedno izvzemajo vinarje iz paketa plačevanja trošarin….ali enostavneje povedano, za vse kar naši vinarji pridelajo in prodajo ne plačajo državi niti centa in si spravijo vse v svoj žep….in to že 25 let…..govorimo o vrtoglavih milijonih, ne tisočakih…..

čas je, zadnji čas, da se našim vinarjem določi plačilo trošarin in to recimo v rangu trošarin piva, čeprav prej sodi pod trošarine žganih pijač……le takrat, ko bodo začeli vinarji plačevati državi trošarine za vino, bomo lahko začeli govoriti o njih poštenosti…..

če bi vinarji plačevali trošarine na pridelano vino, bi to pomenilo, da bi država od tega prejela vsako leto okoli 70 milijonov…..v 25 letih so tako vinarji v svoje žepe, namesto državi, pospravili skoraj 2 milijardi €, poleg običajnega rednega zaslužka…..

za teh 70 milijonov letnih trošarin vinarjev, katerih še vedno ne plačujejo, bi država lahko rešila na tisoče socialno ogroženih, ustvarjala delovna mesta….ampak vinarjem v vseh teh letih še ni padlo niti na pamet, da bi na takšen način pomagali sodržavljanom…..in takšni naj bi po tvojem branili slovenski ponos in poštenost ?…..ne mi prodajat te vinarske megle, lepo prosim…..

skratka vinarji – preden se trkate po prsih, da kao ščitite narodni ponos pred EU, najprej razumite, da vino pač ni predmet narodnega ponosa, pijancev pač…..in ko boste začeli pošteno plačevati državi trošarine in davke, lahko začnete govoriti o poštenosti……

Don Marko M

13 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “Teran-ovci kao branijo ponosa slovenstva – vinarji so le hlapci EU in izvajalci sive ekonomije

  1. Star pregovor pravi: “Če ne moreš ali nočeš pomagati, tudi škoditi ni potrebno !!!”
    In to v celoti velja tudi v tej zgodbi!
    EU je prekinila to sramoto, za katero vi tako navijate kljub vsej lopovščini in svinjariji, ki je ugotovljena na vsakem koraku! A vam tisti prebarvani papirji res nič ne povedo???! Potem je z vami nekaj HUDO NAROBE!!!

  2. koliko člankov še da se opere židanovo nesposobnost, zavajanja in laži?
    toliko kolikor bo potrebno, da bo narod nasedel in najdel krivca v hrvatih, evropskih komisiji, samo da nebodo naši nič krivi in da bodo veselo vladali naprej in si polnili žepe

  3. Nesposobnost arogantnega Židana se želi prikazat kot žrtev in absolutnega borca kakšna ironija !
    Slovence je zelo lahko manipulirat na vse načine informacij v zaščito svoje politične opcije ..

  4. Ma kaj niso tu v enem prejšnjem članku napisali da majo ene 4 države v EU dovoljenje za uporabo imena Teran? Zakaj napadamo samo hrvate. Kako si druge države tolmačijo izvor vina teran.
    Kaj naše tolmačenje imena je pobrano iz svetega pisma oni pa so si izmislili?

  5. Malce dvomim da EK laže, ko za svoj argument uporablja dejstvo, da Slovenija pravzaprav ni končala postopkov s samo zaščito imena. Če smo postopek končali, potem se nimamo česa bati, dvomim pa da ba si šla EK takšno blamažo pred sodiščem, v kolikor bi vedeli, da bi mogoče mi dobili tožbo. Naši sedaj samo veliko lajajo, čez čas bodo začeli kazati prste en na drugega, čez čas pa bodo na ta problem pozabili, klasika.

  6. Kolhoznik Židan, nehaj že jamrati in se spravi delat.
    Zaradi tvoje lenobe in nesposobnosti si moramo deliti ime Teran z Španci, Italijani in Hrvati.

    http://www.coloursofistria.com/de/gastro
    nomie/wein/teran-wein-der-starken

    To svojo mantro goniš kar naprej, učinek pa bo nula! Raje začni delati kaj bolj pametnega, če sploh znaš.

  7. g. Židan je ena taka mala glista. Mislim da me je po dolgem času sram, da imamo take politike.
    Ironija pa je, da bodo ljudje tega nagnusnega človeka spet objkoržili na volitvah, skupaj z negovo SD. Češ, glej kako si upa prioti EU! Mi smo teran jejeb*li že pred par leti. Zdaj je repenčenje čita potrata energije.

    Hrvati so to čudovito in elegantno izpeljali. Počasi, korak za korakom v zakulisju, tako kot se dela v politiki. Nimam kaj kot da jih pohvalim.

    V bistvu si Hrvati teran zaslužijo, ker so se zanj aktivno borili več let. Borili so se za interese države. Na vagon so skočili vsi, od politike do stroke in LOBIRALI. Pri nas pa? Pred kamere ti dajo unga zarukanega Lisjaka ali Coljo iz Vinakras, ki dva pametna stavka ne moreta spraviti skupaj.

    Še enkrat bom poudaril, Židan se bo sedaj repenčil in mu bo v SLO priljubljenost zrasla! Ker je tak “borec”. In on to ve, ker mi je kristalno jasno, da živi v državi bebcev. Za kozlat.

  8. A ste res tako slepi in butasti, da ne dojamete, da je Židan DALEČ v ozdaju???
    Le kaj vas žene v vaši hudobiji in požrešnosti???
    Evropska komisija je ustavila postopšek in to je več kot zgovoren dokaz, kako narobe je vse skupaj šlo! Kaj vam še ni jasno???

  9. “”” Pred kamere ti dajo unga zarukanega Lisjaka ali Coljo iz Vinakras, ki dva pametna stavka ne moreta spraviti skupaj.”
    Navedena sta za takšne butle, kot se tukaj oglašate, a pojma nimate prava HEROJA!!!
    Res ste “ZA HLAPCE ROJENI ZA HLAPCE VZGOJENI!!!”

  10. Edvard…..se strinjam s pregovorom, a le ta velja zgolj za iskrene in osebe s poštenimi nameni……star pregovor pravi tudi – “kdor laže, ta krade !”…..Židan je lagal, borci za teran pa ponavljajo njegove mantre……minili so časi, ko je narod kar slepo verjel……če pa ti še vedno verjameš tem teranskim blodnjam, potem je pač s tabo nekaj zelo hudo narobe….in da, hvala ker v prav nobeni točki nisi zmogel nikakor, sploh ne argumentirano, ovreči mojih navedb o “poštenosti” kvazi borcev za teran….

    ravno zaradi takšnih, ki celo brez vsakega sramu zagovarjaš lopovsko sivo ekonomijo vinarjev zoper to državo, je ta država danes tam kjer je…..in vi, s temi vinarji vred, ste del problema, ne pa rešitve…..aja, pa ker te moti Istrski teran, ti dodajam še nekaj buteljk terana iz drugih držav…..zdaj pa začnite še proti njim “sveto teransko vojno”…..

  11. Marko!!!! Če kdo laže si to ti in vsi ki tukaj nakladate takšne neumnosti! Ste res tako kratke pameti, da ne dojamete kaj sploh terann je! Teran nikdar ni bil in ne more biti belo vino! Vam je vsaj to jasno! Teran je lahko tudi priimek proizvajalca vina in očitno je v vašem primeru, s katerim tako umazano manipulirati tudi je! EU komisija je ustavila ta postopek in vam res ni jasno, da mora biti nekaj hudo narobe, sicer se to niti slučajno ne bi zgodilo.
    In ste sploh pomislil, da je nekaj hudo narobe, da se morajo proizvajalci odpraviti v Bruselj! Kaj tam delajo poslanci z več kot 20.000 evrov plače, Peterle, Zver, Šulin, Tomc…???? A to vas pa nič ne moti?! Kot rečeno, če že pomagati nočete, ćeprav so dejstva jasna, vsaj škode ne delajte, čeprav je to vaša specialnost!

  12. Edvard,
    predstavil sem nesporne primere, predstavil sem celo različice tearana iz Italije in Španije, ti pa edino kar imaš v odgovor je opletanje, da po tvojem lažem…..ne Edvard, vse kar sem navedel je čista gola resnica, katero pa imaš možnost izpodbijati z nespornimi argumenti, ne pa neko pavšalističnim janšističnim opletanjem na stopnji babjih čenč…..

    jasno je torej, da se t.i. “osvoboditelji teranovci”, borijo le za svoje riti, ker če bi se res za teran, potem bi se spopadli tudi s Španci in Italijani, ki svoja vina takisto imenujejo Teran…..ampak njih si ne upate, ker nimate jajc…..Hrvati so pač priročni že 25 let za vse kar hodi narobe v naši državi, oziroma prav vsi so krivi, samo naši politiki ne……

    in ker ti očitno ni jasno – nihče ni ustavil postopka, nihče…..to je izjavil samo Židan….Bruselj uradno ni izdal prav nobenega tovrstnega obvestila in ga tudi ne bo, ker ne bodo ničesar ustavljali…..Židan pa samo spretno uporablja Teran, ker prihajajo volitve, SD pa ima že vse predispozicije, da odleti iz parlamenta, naivni pa nasedajo do onemoglosti…..
    če pa misliš še kaj komentirati na to tematiko, potem začni argumentirano izpodbijati moje navedbe zapisa in fotografije, če imaš s čim, ali pa se vzdrži komentiranja z nekimi pavšalističnimi floskulami…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *