RKC v Sloveniji zapira polovico župnij zaradi – pomanjkanja vernikov……

Da ne bo nesporazumov – ta zapis ni satira, pač pa stvarnost, ki se dogaja. Po celi Zahodni razviti Evropi, se je RKC znašla v prostem padu proti brez izhodnem položaju zaradi pomanjkanja vernikov, zaradi česar se množično zapirajo cerkve in zaradi česar tudi RKC v Sloveniji zapira polovico svojih župnij, za začetek konca….

V naši mali podalpski evropski trend (samo)zapiranj katoliških cerkva ta teden načenja koprska škofija, ki “pokriva” praktično celo Primorsko s 189 cerkvami, od katerih zdaj zapira 89.

Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak je razložil, da “Razlog za skoraj prepolovitev števila župnij ni pomanjkanje duhovnikov, ampak pomanjkanje vernikov”…….

Da se bo ta trend (samo)zapiranj katoliških cerkva na slovenskem nadaljeval po celi državi sploh ne gre dvomiti, kar bo še posebej izrazito v prihajajočih letih, ko bo država Slovenija kakorkoli prenehala financirati RKC na slovenskem in ji uvedla “Cerkveni davek”, kot je to pač urejeno v razvitem delu Evrope.

Zadnjih 20 let je število vernikov RKC po Zahodni Evropi dobesedno v prostem padu, ki vsako leto le še pridobiva na hitrosti, posledično predstavljajo vzdrževanja katoliških cerkva veliko finančno breme za RKC, zaradi česar jih v zahodni Evropi zadnjih par let vsako leto (samo)zaprejo po nekaj 1000 ali pa jim cerkve zarubi država zaradi goljufivih finančnih akrobacij.

V Angliji mora tako RKC vsako leto zapreti preko 20 cerkva, v Franciji preko 60, na Danskem so zaprli preko 200 cerkva, v Nemčiji preko 515, najbolj(e) od rok z zapiranjem katoliških cerkva RKC pa gre Nizozemcem.

Nizozemci zaprejo vsak teden, da vsak teden, po 2 katoliški cerkvi in če je bilo še pred 20imi leti na Nizozemskem 4.400 cerkva RKC, jih je danes le še 1600, a to še ni konec…..Nizozemska, a ne le ona, je namreč odločena, da bo do leta 2025 praktično izničila cerkve v lasti RKC ter vse prodala, a ne za verske potrebe.

Od držav zarubljene cerkve RKC gredo namreč zelo dobro v prodaje, za dobre cene, pokupijo pa jih ateisti, občine in civilna neverska združenja, ki odstranijo vse križe ter ostale simbole in iz teh cerkva naredijo bodisi gostinske lokale, hotelske komplekse, plesne klube, rekreacijske centre, knjižnice, kulturne centre, skejt poligone, spreminjajo jih tudi v mošeje, nekatere še neprodane pa vandali uničijo….

Tako gre to po razviti Evropi, kjer ljudje zaradi že zelo dobrih znanih neštetih dejstev izprijenega delovanja RKC skozi zgodovino in v sedanjem času enostavno zavračajo katoliško Cerkev v svojih sredinah, kar je nenazadnje povsem logično. Katolištvo RKC pač nima nič skupnega ne s krščanstvom, ne vero samo….

Don Marko M

67 nepozabnih je do tvojega trenutka povedalo za zapis “RKC v Sloveniji zapira polovico župnij zaradi – pomanjkanja vernikov……

  1. Glede na radikalnost novice sem zaskrbljen. Bi se človek sicer veselil, a me skrbi, da ima Organizacija druge načrte .. in svojih “peršingov” za indoktrinacijo ne rabi več …
    Navada je železna srajca .. le kam bodo ovčice ob tajmingu vsako nedeljo. Ne vem no.

  2. tisto, kar jih bo še ostalo, se bodo pač lahko v sodobnost preobrazili in nedeljski tajming uporabili za virtualno različico obiska cerkve, pa elektronsko nabirko, skratka da se, če se hoče…….

  3. To sploh ni res! Noben ne zapira nobene cerkve, ampak v koprski škofiji zaradi pomanjkanja duhovnikov preurejajo župnije. Tako bodo manjše župnije priključene večjim župnijam (nekatere bodo postale podružnice in ne več samostojne župnije), kar pa ne pomeni, da v teh cerkvah ne bo več maše. Torej, ne zapirajo nobene cerkve!

  4. Nakladalo, ne nakladaj……seveda je res…..za nobeno preurejanje župnij ne gre, pač pa ukinjanje župnij…..koprski škof je to zelo jasno povedal…..ukinjanje župnij pomeni tudi ukinjanje maš v teh cerkvah, torej zaprtje cerkva ker je pač zmanjkalo vernikov…..
    od tu dalje je le še vprašanje časa prodaje le teh……kot je bila že prodana cerkev sv. Alojzija v Mariboru, tako bodo sledile ostale……
    dejansko bi se številne prodaje RKC cerkva na slovenskem že pospešeno začele, če ne bi slovenski politiki ščitili katoliških riti s tem, ko jim filajo denar vseh državljanov za vzdrževanja cerkva in plačevanja osebja, pa tudi s tem ko so dolgove ZVON 1 in ZVON 2 kar prenesli na slabo banko na odplačevanje vsem državljanom…..a tudi temu bo prišel konec, Cerkveni davek pa bo prodaje teh praznih cerkva zelo pospešil…..tako da potolaži se, začela se je cerkvena razprodaja, kot to počnejo trezni ljudje v razviti Zahodni Evropi….

  5. Prav je tako. Takšni bi samo služili na vernikih! Zakaj more v vsaki vasi, v razmahu 10 km biti cerkev? Da ne govorimo o neobdavčenem denarju….. Pa še bi lahko naštevali!!

  6. mislim da so ljudje končno spregledali. o pokvarjenosti cerkvene organizacije pa nima smisla govoriti.če bi Bog obstajal, bi rešil cerkev, tako pa je obsojena na smrt.

  7. Igranje na tipko mase. Kar je bila cerkev nekoč – je sedaj nogomet. Cerkev – stadion, verniki – navijači, pokvarjenost pa vedno pri denarju. In hvala bogu tudi stadioni pri nas so vse bolj prazni. In kako priročno, da je papež, ravno Slovenc.

  8. Hmmm, ne preseneča me da se število tistih ki za potrditev svoje vere v Boga potrebujejo božje hrame. To res nima nič skupnega z vero v Boga kajti če Boga ne nosiš v svojem srcu, če tega vsak dan ne potrjuješ z dobrimi deli jih zaman išče za zidovi hladnih božjih hramov. Dolga leta smo bili neme priče kaj se je delalo v RKC in verjamem da je sodu izbilo dno to, da je v postopkih denacionalizacije neupravičeno prilastila spet ogromno nepremičnin.Da je bila RKC glavna udeleženka za ZVON 1 in 2 in da ni nihče odgovarjal in pokril izgube. Pa saj je vse to zgolj logična posledica vsega, kar se je v tej instituciji dogajalo. Sicer pa bo tako še najbolje, da se cerkve ukinejo in naj verniki doma molijo in ojooj, kdo bo pa potem na poti od maše opravljal in obrekoval……Pa, saj nima smisla o tem pisati, v sebi si pač mislim marsikaj…..

  9. Menim, da tudi pri nas podobno stanje duha. Ljudje so sprevideli, da napuh, aroganca, pohlep nista na svojem mestu!!!! Vrača pa se jim kot bumerang.

  10. Ne jocem za tem ,da zaprejo kaksno zupnijo,zelim pa ,da zaprejo sole vrtce in vse to kar ne spada v bozjo sluzbo.Naj se RKC ukvarja s tem za kar so .

  11. Če ni kupcev ae trgovina zapre, če ni gostov se zapre gostilna, če ni otrok se zapre šola, če ni vernikov je edino logično, da se cerkev zapre.

  12. Pa poglejmo raje še CERKVENO ZVONENJE, zaradi prevelikega hrupa, ki ga danes povzročajo cerkveni zvonovi, so se ljudje že pritožili v večih mestih Slovenije, vendar je vlada enostavno cerkveno zvonenje po nalogu RKC pred leti spremenila v tako imenovano kategorijo »umetniške inštalacije« in s tem so legalno celo vzdignilo jakost hrupa čez 110dB, kar je za človeško uho že preko meje. S tem lahko sedaj zvonijo kadar koli! Namen zvonov je zgodovinsko minil, saj je bil včasih namenjen klicanju ljudi iz polj ali oddaljenih krajev. To je danes nepotrebno. Prav tako takšni zvonovi niso primerni za mesta, saj se zvok zvonov neprijetno odmeva še od ostalih mestnih zgradb, kar zadevo še dodatno poslabša. Poleg tega, če pozorno poslušate zvok zvonov ta deluje precej tesnobno in mračno, toni vedno padajo navzdol in zvenijo v poplni disharmoniji! Turni so postavljeni zelo premišljeno in to v tako imenovano določeno mrežo, da vedno pokrijejo vse dele poseljene dežele. To znastveno dokazano stresno in negativno vpliva na vse žive organizme in to noč in dan. Poleg tega ponoči možgani in organizem potrebujejo konstantno tišino, vendar jih vsako uro zmoti ta negativen zvok zvonov ali bolje t.i. vatikanskih repetitorjev. Slednjih je seveda cilj, da malega človeka drži potlačenega in v negativnem duhovnem stanju.
    Zato ustavimo že enkrat ta nesmisel: cerkveno zvonenje, saj je danes ta poplnoma nepotreben in je obenem celo škodljiv. Zato je dejstvo, da je cerkveno zvonenje spet eden izmed zgodovinskih nategov žal samo 2000 letne korporativne firme imenovana Rimokataloška cerkev.

    O Veliki kreator hvala za konec RKCja.

  13. Malo pretiravate glede zapiranja. P. Pij je rekel, da ko bi ljudje vedeli, kolikšna je vrednost ene sv. maše bi ljudje drli v Cerkve. Če pa že omenjate Nizozemsko, samo poglejmo kaj se tam dogaja – uzakonjena evtanazija, legalizirana marihuana, moralne vrednotena dnu,… torej lahek plen za prihod koga drugega, npr. muslimanov…

  14. Spoštovani Don Marko, dajte vir od kod ste črpali to informacijo, da se zapirajo cerkve in katere so to. Hvala.

  15. Spoštovani Don Marko, potem pa pojdite do najbližjega župnika in naj vam pokaže uradni list Katoliške Cerkve v Sloveniji – Sporočila slovenskih škofij za mesec julij 2017 in si preberite na str. 141 pod naslovom PREUREDITEV ŽUPNIJ V ŠKOFIJI KOPER. Zapis, dolg tri strani, je zapisal koprski ordinarij škof Jurij Bizjak. V njem govori o pridružitvi manjših župnij k večjim.

  16. Nakladalo,
    a ti sploh razumeš kaj pomeni v preureditvi pridružiti manjše k večji ?…..bemti no, vedno manj me čudi, da RKC propada………

  17. Spoštovani Don Marko, jaz natančno vem, kaj pomeni pridružiti župnijo k drugi župniji. Zgleda, da pa vam ni jasno, zato kopiram odstavik, ki govori o posledicah priključitve župnije k večji župniji.

    Takole pravi:

    Vse podružnice bodo svoja sredstva polagale na župnijski račun, vsaka podružnica pa bo vodila svoj blagajniški dnevnik. Podružnice bodo tako ohranile upravljanje svojega premoženja in v največji razumni meri tudi svoje dosedanje obrede: poroko, krst, pogreb, nedeljsko in praznično mašo. Vsaka podružnica bo v skladu s statutom imela v ŽPS in ŽGS svoje župnije ustrezno število predstavnikov, ki bodo podružnico zastopali v župniji, hkrati pa upravljali svoje premoženje in skrbeli za duhovno oskrbo podružnice.

  18. NAKLADALO, preberi se še enkrat …. katera sredstva …. župnijski račun … blagajniški dnevnik … premoženje….
    Pa stari, “insajder”, ki veš, pa vi ste zreli in kličete v DAVČNI PREGLED.
    Sorry Marko, tale je patron.

  19. Aja, benti, vas se ne pregleduje, vi niste od tod (mali zeleni), davki se vas ne tičejo …
    Ne vem, če bomo mi dali .. vse manj !!!!!

  20. Aha, zdaj ko sem vam dokazal, da je vaš zapis neresničen, pa se tema spremeni v davke. No pa dajmo še to mal obdelat… 🙂

    Cerkev nič ne skriva pred državo. DDV plačuje kot vsi ostali.

  21. To združevanje skoraj nič ne pomeni za RKC, ker itak pobirajo denar od vsake župnije. Če jih združujejo, bo obnova cerkvene stavbe stala na vernikih, kakor je stala do sedaj, škofija bo pa še naprej pobirala denar, saj jim gre samo za denar. Tista misel Pija ne vem katerega že, da bi ljudje drli v cerkev zaradi maše, je zgolj nategovanje žena in žensk, ki si to mislijo, da je to res, dejansko pa je papež mislil zgolj na denar. Seveda bodo sedaj “nastradali” župniki, ker bodo imeli več “podružnic”, da bodo skakali iz ene cerkve v drugo, da bi za denar maševali, a to ni bistveno, saj imajo i konfort i avtomobile, da bodo pobirali denar, saj gre samo za denar, in denar. Vse drugo je postranska stvar.

  22. Nakladalo,
    dokazal si le, da razumeš, da ne razumeš…..celo kopiraš odstavek in še vedno ne razumeš…..ostane ti le še, da se obrneš na škofa Bizjaka in ga ponižno prosiš naj ti razloži, zakaj je izjavil, da se ukinjajo župnije….da zaradi pomanjkanja vernikov je že jasno…..pa duhovnikov tudi….če to izjavi škof neke škofije, potem je jasno, da je njegova beseda merodajna, ne pa tvoji nerazdelane navedbe…
    skratka potop RKC tudi v Sloveniji se je začel kot v razvitem delu Evrope…..samo še one v parlamentu, ki ščitijo materialistično rit slovenski RKC se zamenja in zadeva bo zaključena…..ta čas je prišel, medtem pa ti mirno kopiraj razne odstavke, katerih itak ne razumeš, pa jih lepi naokoli….

  23. vsak MLM sistem, ko doseže kritično število privilegiranih in pri tem zmanjkuje novih “regrutov” začne propadati. Vprašanje je samo kdaj.

  24. Cerkve – umetnost namreč – morajo dati nazaj ljudem. V 2000 letih je Cerkev veliko pokradla in zgradila te cerkve.

  25. Folk je počasi pogruntal da so jih tisočletja lagali in ropali in celo ubijali. Naj zaprejo te satanistične cerkve !!!

  26. Bi blo pa fajn! Vsaj ljudje ne bi imel toliko opranih možgančkov, pa še boljši bi bili 😉

  27. vsaki pameten vernik za svoje verovanje ne potrebuje posrednika in institucije kot je RKC,itak že dolgo vse skupaj izkoriščajo vernike…

  28. Spoštovani Don Marko, najprej pišeš o zapiranju polovico cerkva v Sloveniji (v Sloveniji so 2 nadškofiji: Maribor in Ljubljana in 4 škofije: Murska Sobota, Celje, Novo mesto in Koper).
    Zdaj pa že pišeš o zapiranju župnij… Mislim, da si moraš najprej pojme pošlihtat, da se boš prav izražal, ne pa delal neke enolončnice. In ja, ukinjajo se župnije, kjer je malo prebivalcev (okoli 100) in še to samo v škofiji Koper in nikjer drugje v Sloveniji. Mogoče bi bilo dobro, da se najprej pozanimaš o tem o čemer boš pisal, in nato pišeš. Da boš prav zapisal.

  29. Če imamo za iztočnico, da vsaj povprečno pameten človek pride do spoznanja kaj vse in za kaj (ne zakaj) ter kar počne, potem se mu ta zločinska firma (že dve TISOČLETJI) mora zagabiti.
    Če je že nekdo verujoč v nekega boga bo vsaj zaradi tega odločil, da s svojim.bogom.lahko komunicira brez enega edinega farja.

  30. Jest pravim vsi mi v nekaj verjamemo ampak to je čisto osebna zadeva zato nimam nič proti veri imam pa pomisleke glede izvajanje te vere iz strani RKC ki mi zgleda da vse bolj postaja največja mafijska združba. Pedofilstvo “nekaznovano” finančne malverzacije izsiljevanje prepisa lastnine v last cerkve kar je po moje nezakonito ker cerkev je duhovna inštitucija ne pa gospodarska in tako naprej…..

  31. religija i sve crkve su i nastale samo da bi hulja mogla da živi na grbači kmetova…ATEISTA SAM I TI SE DIČIM! VERUJEM SAMO U DOBRO KOJE SE NALAZI U POŠTENIM I ČESTITIM LJUDIMA! Amin…

  32. Videmska škofija pa preureja župnije zaradi pomanjkanja duhovnikov. Zamejska področja namerava razcefrati na koščke, povezane z deli Furlanije in ne med sabo.

  33. Posledica nezmerne požrešnosti! Jaz bi jim še dovolil, da uvedejo 30% davek na osebne dohodke svojih vernikov pa še 100 evričev za vsakega otroka na leto – seveda ob vsem drugem, kar že zdaj kasirajo!

  34. Končno je ljudi srečala pamet….vidijo kdo bogati na njihov račun..,in očitno nemarajo da se cerkev vedno bolj meša v državo.Ko pa zabluzijo in imajo miljonske izgube…je to stvar države??Naj jim Bog pomaga.

  35. Zanimivo, da ko je bilo treba “fehtat” denar od ljudi za obnove cerkva je bilo pa vernikov dovolj.

  36. Ne vem zakaj cerkva kaže javno vse te svoje zavožerne stvari,…prav tako,…ne vem zakaj jih še imajo,…če nemoreš nekaj vzrževati,…PRODAJ,…pol pa druga skrajnost CRKVE -katoliške,..ZAKAJ ves denar dajamo v RIM…..pa ljudje božji,…če bi to kaj dajajo naši farani crkvi in kakšne premoženje ji zapuščajo,…določeni verniki,…BI LAHKO gradili nove, ne zapuščali stare itd

  37. Uvedba cerkvenega davka? V Sloveniji?
    Ne verjamem. Dokler je ta generacija politikov še pri življenju, zagotovo ne. Enostavno ne vidim človeka, ki bi imel dovolj jajc, da bi načel to temo, dregnil v osir in ostal pri življenju.
    Vsi vemo, da je cerkev treba obdavčiti, nihče pa si tega enostavno ne upa načeti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *